Brood uit een pannetje (en oven)


Jarenlang vond ik zelfgebakken brood eigenlijk niet zo lekker. Een homp wat meer weg heeft van een baksteen, maar dan vochtig (sorry pap..) Zwaar en klef..daar ben ik geen fan van. Nee, dan dat brood met die grote gaten en dikke knapperige korst..alleen al door er aan te denken loopt het water me in de mond. En wat blijkt? Met het ‘brood uit een pan’ recept van Yvette van Boven, komt het al heel dicht bij mijn ideaal..

Het is echt té eenvoudig om zelf een nog lekkerder brood te bakken. Zonder al te veel inspanning, maar wél met een flinke dosis geduld. Maar ach, als je het grootste gedeelte van de wacht-tijd slaapt, dan is ook dat heel goed vol te houden. Ik heb het recept uit ‘Home Made’ van Yvette van Boven als uitgangspunt gebruikt. Maar heel klein beetje aangepast.

net uit de oven

“pull-apart” kaneelbroodjes

Eigenlijk is dit recept van deze kaneelbroodjes iets wat ik heb samengesteld uit een mix van andere recepten. voortbordurend op het eerdere “pull-apart-bread” hier op deze blog. Maar dan weer het uiterlijk van een koffie-broodje en de smaak van een bolus 😉 ofzo. In elk geval heb ik de hoeveelheden aangepast, zodat je voor deze kaneelbroodjes heel makkelijk een standaard springvorm/taart blik kunt gebruiken. Die heeft tegenwoordig iedereen wel in huis.

Blueberry Cake

Liefhebbers van kookboeken kennen het vast wel. Ben je altijd op zoek naar nieuwe kookboeken en nieuwe recepten en vaak staan er dan andere boeken nog nagenoeg onaangeroerd in de kast. Soms zelfs jaren. Kom ik nu ook achter.

In 2009 (!) ben ik met Chris naar Cambodja op vakantie geweest. Een indrukwekkende reis door een totaal onbekend land met hele vriendelijke maar ook hele arme mensen. Ik kwam het kookboek tegen van ‘Friends’; een restaurant in Phnom Penh, toen we al weer verder op de reis waren. Een restaurant om straatkinderen werkervaring op te laten doen. Ze zijn erg succesvol geworden en hebben een prachtig kookboek samengesteld. Waar ik dus nog niet één maaltijd gekookt heb.. Tot nu.

Blueberry cake uit het kookboek: 'Friends'

sinaasappeltaart


In mijn omgeving wordt ik vaak gevraagd om een taart te bakken als er iemand jarig is. Of eigenlijk moet ik dat anders zeggen: ik bied het zelf meestal aan. Taarten bakken ontspant me. Maar ze moeten niet te moeilijk zijn! Zoals deze glutenvrije sinaasappeltaart. Die zit al een hele tijd in mijn repertoire en ik kom er net achter dat ik ‘m nog niet eens in een blog genoemd heb! Hoogste tijd dus.

Vanille roomijs maken

Wauw, wat was het lekker warm gisteren. Het vroeg gewoon om een ijsje. En waarom niet een zelfgemaakt vanille-ijsje?
Het leuke van veel in de keuken staan is dat je uiteindelijk ook veel aan ingrediënten over houdt, wat je weer motiveert om met iets anders aan de slag te gaan. In dit geval was het een halve liter slagroom, die ik teveel gekocht voor het maken van slagroomsoesjes. In het volgende geval zal ik 4 eiwitten overhouden, waar ik straks heerlijke koekjes van ga bakken, die ook best lekker smaken met vanille-roomijs. En het klokje is dan weer rond.