Een bosbessentaart uit Finland met de haast mystieke naam: Mustikkapiirakka. Die naam is verwarrend, een echte tongbreker. Inmiddels weet ik wat het betekent: een lezer heeft het voor me vertaald: Mustikkapiirakka betekent letterlijk blauwe bessentaart. Mustikka = blauwe bessen; piirakka = taart.  Het recept blijkt heel erg eenvoudig. Heb het tot nu toe een paar keer gebakken en nu wil ik heel graag het recept met jullie delen.
Het is een blijvertje..zeker weten!

Finse bosbessentaart

Goed om te weten is dat je best een beetje kunt ‘sjoemelen’ met de ingrediënten. Ik had bijvoorbeeld geen zure room (20% vet) in huis en heb toen griekse yoghurt (10% vet) met een beetje slagroom (30% vet) gemengd. Dat ging prima, al was de vulling een klein beetje geschift, maar de smaak was zacht en fris. De keer erop heb ik creme fraiche (35% vet) uitgeprobeerd, maar dat werd echt te machtig. En dan mis je het frisse. Hoeveelheid bosbessen? Het ligt aan je bakvorm. Ik had een vorm van ongeveer 22 cm doorsnede en daardoor had ik aan een grote bak (400gr, Albert Heijn) genoeg. Is je vorm groter, dan is meer bosbes wel een goede optie.

het recept:

Ingrediënten:

Deeg/beslag:

-150 gram zachte boter
-175 gram suiker
-1 ei
-200 gram bloem+ snufje zout.
1 tl bakpoeder

vulling:

-250 gram zure room
-25 gram suiker
-2 eieren
-vanille essence of vanillesuiker
-400-500 gram bosbessen

Aan de slag:

Zet de oven op 190-200 ºC.
Klop de boter en de suiker met een mixer luchtig. Mix er dan een ei doorheen, tot de massa één geheel vormt. Spatel er dan het bloem+ zout met het bakpoeder doorheen. Niet te lang, maar wel tot alles goed gemengd is. Als het goed is zal het een een hee; zacht deeg zijn. Spatel dit in een beboterde bakvorm. Spreid over de bodem en aan de randen, zodat er zich een kom vormt. Dit hoeft niet netjes, maar wel alles bedekken. Rand ongeveer 3-4 cm hoog. Leg de bosbessen op de bodem. Ik hield een handje achter.

Nu de vulling. Klop de zure room los en klop er de 2 eieren met vanille en suiker door, tot een gladde massa. Afhankelijk van je keuze in room is het een hele vloeibare massa of wat dikker. Giet over de bosbessen heen. En werk af met het laatste handje bosbessen. Is je vulling vloeibaar dan zie je daar dus niets van ;-).

En hop! in de oven.. in het midden. Half uurtje moet genoeg zijn. Totdat de vulling gestold is. Beste manier is om in de oven even een tikje tegen de vorm te geven..als de vulling meegolft, dan ben je nog te vroeg. De vulling komt wat omhoog (door de eieren) maar dat zakt later ietsje in. De foto bovenaan mijn blog is van internet geplukt. Net als het recept; van Seasons.


Ik had ‘m graag nog eens gefotografeerd, eenmaal aangesneden..de binnenkant is prachtig. Maar niet aan gedacht op het moment van opeten. Bewaar ik voor de volgende keer. Eet smakelijk!

Op zoek naar een andere bosbessentaart? Probeer deze blueberry cake uit Cambodja eens.