Liefhebbers van kookboeken kennen het vast wel. Ben je altijd op zoek naar nieuwe kookboeken en nieuwe recepten en vaak staan er dan andere boeken nog nagenoeg onaangeroerd in de kast. Soms zelfs jaren. Kom ik nu ook achter.

In 2009 (!) ben ik met Chris naar Cambodja op vakantie geweest. Een indrukwekkende reis door een totaal onbekend land met hele vriendelijke maar ook hele arme mensen. Ik kwam het kookboek tegen van ‘Friends’; een restaurant in Phnom Penh, toen we al weer verder op de reis waren. Een restaurant om straatkinderen werkervaring op te laten doen. Ze zijn erg succesvol geworden en hebben een prachtig kookboek samengesteld. Waar ik dus nog niet één maaltijd gekookt heb.. Tot nu.

Blueberry cake uit het kookboek: 'Friends'

Al een paar dagen heb ik een overschot aan bosbessen in de koelkast staan. Ze schreeuwen om aandacht en bij toeval pak ik het mooie grote kleurige kookboek van ‘Friends’ uit de kast..de eerste pagina die ik opensla: Blueberry Cake. Het moet zo zijn.

bonbon-koffie

Opgetogen ga ik aan de slag. Er zit een blikje gecondenseerde melk in. Ik sta op de stoel om boven in de kast de nooit gebruikte plankjes te inspecteren..want als ik ergens geen zin in heb is op mijn vrije dag, op deze zonnige dag, boodschappen te moeten doen. En warempel: een blikje is bewaard gebleven. Het doet me altijd denken aan mijn allereerste kopje koffie dat ik dronk: een ‘bonbon’. Heeft niets met chocola te maken hoor. Nee echt niet. Dit is een ‘bonbon-coffee’:

Weet je nog Wim? Dat was in La Gomera. Een andere vakantie, zo’n 10 jaar daarvoor schat ik, in 1999?. De perfecte koffie (sterk) met een dikke laag gecondenseerde melk. Alsof je een vloeibare bonbon eet. Helemaal goed voor de beginnende koffiedrinker. Mits de koffie van goede kwaliteit is. Maar dit terzijde.

De blueberry Cake van ‘Friends’.

De ingrediënten:

-een blikje gecondenseerde melk (gezoet)
-150gr (riet)suiker
-2 eieren
-zout
-2 eetlepels olie
-300gr bloem
-1tl bakpoeder
-verse bosbessen of ingevroren.
poedersuiker

voor de siroop:

-2 eetlepels suiker
-3 eetlepels limoensap
-1 tl kaneel

werkwijze

Verwarm de oven voor op 200˚ Celcius. Vet een springvorm in van 20-23 cm. Mix de melk, suiker, eieren, zout en olie tot een luchtige massa. Mix dan de gezeefde bloem en bakpoeder er voorzichtig door. Ik bedoel in dit geval: ‘vouwen’. (Tijdens mijn workshops heb ik nogal eens een discussie omdat ze mijn woordkeuze niet duidelijk vinden. Mixen, roeren,kloppen, vouwen, etc.. het is ook wat).

Hoe dan ook, doe het rustig zodat je niet alle lucht uit je mix slaat. Doe de helft van de mix in de vorm en verspreid dan zoveel bosbessen over het beslag als dat je lekker vind. Dan bedek je ze met de rest van het beslag. Ik deed er vervolgens nog wat bosbessen op, maar die verbranden. Dat is minder dus. Maak vervolgens een siroopje door de ingrediënten door elkaar te roeren en sprenkel dat over het beslag.

Zet de cake in de oven en bak tot 45 minuten. Ik heb met mijn oven de temperatuur na een half uur terug gebracht naar 180˚C. Vervolgens ben ik alvast begonnen aan deze blog en voordat ik het wist was mijn cake zwart.. :-/. Dus advies: ga geen blog schrijven als je deze cake voor het eerst bakt..check even af en toe. Dek anders na een half uur je cake af met wat folie. Na een half uur mag je zonder problemen de oven open doen. En wacht dus niet totdat ie zwart is omdat ik zeg dat ie 45 minuten in de oven moet.
Ik speel een beetje vals: Ik laat de foto uit het boek zien.

In mijn geval: strooi er vervolgens zo snel mogelijk poedersuiker over ;-). En hoe de cake smaakt? Heerlijk zacht en smeuïg en een goede smaak. Het sirooplaagje zorgt voor een heerlijke crunch (en maakt dat deze ook zo snel aanbrandt) enne..heu..het smaakt enigszins..zwart. Maar ik ga deze cake snel weer maken. Zeker weten! Want het is gewoon te makkelijk. En daar hou ik van.