In mijn omgeving wordt ik vaak gevraagd om een taart te bakken als er iemand jarig is. Of eigenlijk moet ik dat anders zeggen: ik bied het zelf meestal aan. Taarten bakken ontspant me. Maar ze moeten niet te moeilijk zijn! Zoals deze glutenvrije sinaasappeltaart. Die zit al een hele tijd in mijn repertoire en ik kom er net achter dat ik ‘m nog niet eens in een blog genoemd heb! Hoogste tijd dus.

Deze sinaasappeltaart is een recept uit het boek van Claudia Roden: ‘De Joodse Keuken‘. Een geweldig kookboek, met eenvoudige en zeer smaakvolle recepten. Deze sinaasappeltaart heeft direct mijn hart gestolen. Ik ben dan gewend te bakken; ik ben ook zo iemand die veel moeite heeft om een cake niet droog uit de oven te laten komen. Of had, moet ik eigenlijk zeggen. Want deze cake is gegarandeerd niet droog en drie dagen later nog steeds niet. Deze taart is al door veel bloggers opgeschreven en terecht. Daar kan best nog eentje bij.

Wat is het hoofdbestanddeel van deze sinaasappeltaart? Juist ja; 2 hele sinaasappels, INCLUSIEF schil. Daarnaast gaat er amandelmeel in, wat tegenwoordig in elke supermarkt wel te krijgen is. Let op: koop niet de amandelmeel van Koopmans, want daar zit meer in dan alleen gemalen amandelen. En een ander belangrijk ingredient: oranjebloesemwater. Ik heb er laatst een tekeningetje van gemaakt:

Het is verkrijgbaar in sommige supermarkten. Maar zeker in Marrokkaanse of Turkse winkels, aangezien het veel in deze keuken gebruikt wordt. Een echte smaakmaker, maar waar je niet mee wil uitschieten. Mocht je het niet in huis hebben, dan is dat ‘afdeling jammer’. De taart is evengoed lekker zonder.
Kijk. lees, maak en geniet:

Recept sinaasappeltaart:

-2 hele biologische handsinaasappels.
-6 eieren
-250gr amandelmeel
-250gr suiker
-1 el oranjebloesemwater
-1 el bakpoeder

werkwijze


*Zet de oven op 190 graden celcius.
*Kook de gewassen sinaasappels in zijn geheel in een pan met water. Ongeveer 1,5 uur, tot ze helemaal zacht zijn. Misschien tussendoor wat extra water toevoegen. Kortere kooktijd kan ervoor zorgen dat de sinaasappels wat bitterder blijven. Laat goed afkoelen, snijd ze in stukken, haal de pitjes en kroontjes eruit en pureer. Zet apart.
*Klop de eieren met de suiker heel luchtig. Het mengsel wordt lichtgeel.
*Spatel het amandelmeel, bakpoeder en oranjebloesemwater rustig door het mengsel.
*Spatel als laatste de sinaasappelpuree erdoor.

*Doe het beslag in een springvorm van 24 cm doorsnede (op de bodem bakpapier en de zijkanten ingeboterd) en zet in het midden van de oven. Laat in 50-60 minuten gaar worden. Check met een houten prikker. Afhankelijk van de oven kan de bovenkant flink donkerbruin worden. Eventueel dek je de taart af met alu-folie in het laatste kwartier. Zorg ervoor dat dit de taart niet aanraakt. Zou zonde zijn.
*Laat de taart afkoelen en bestrooi eventueel met poedersuiker.

Mocht je nu helemaal niet van sinaasappel houden, dan kun je deze ook vervangen door 3 citroenen. Ook erg lekker!