Wauw, wat was het lekker warm gisteren. Het vroeg gewoon om een ijsje. En waarom niet een zelfgemaakt vanille-ijsje?
Het leuke van veel in de keuken staan is dat je uiteindelijk ook veel aan ingrediënten over houdt, wat je weer motiveert om met iets anders aan de slag te gaan. In dit geval was het een halve liter slagroom, die ik teveel gekocht voor het maken van slagroomsoesjes. In het volgende geval zal ik 4 eiwitten overhouden, waar ik straks heerlijke koekjes van ga bakken, die ook best lekker smaken met vanille-roomijs. En het klokje is dan weer rond.

Vanille roomijs it will be. Nou dacht ik eerst altijd dat je voor lekker roomijs -of welk ijs dan ook- een ingewikkelde ijsmachine nodig had, maar dat is niet helemaal waar. Wel een vriezer op z’n minst. En een keukenmachine (natuurlijk ook een ingewikkelde machine, maar toch voor meer dingen te gebruiken) maakt het ijs alsnog lekker zacht. Maar laten we beginnen bij het begin:

Recept.

-300ml melk
-300ml slagroom
-1 vanillestokje
-4 eidooiers
-75gr suiker

werkwijze:

Kook 300ml melk en 150ml slagroom samen met een uitgeschraapt vanillestokje (ook het stokje erbij, geeft nog veel smaak af) in een pannetje. Ondertussen klop je 4 eidooiers (bewaar het eiwit, daar ga ik in een volgende blog lekkere koekjes mee bakken) met de suiker tot het lint-stadium. De opgeklopte eieren zien er dan gebroken wit uit en loopt als een klodder van je lepel af (als een ‘lint’ dan natuurlijk). Haal het vanillestokje uit de kokende melkmassa en giet dit bij de ei-massa, terwijl je blijft kloppen. Wanneer alles goed gemengd is, giet je het weer terug in het pannetje en op een laag vuur. Nu laat je het een paar minuten op het vuur staan, terwijl je zacht roert.

Het mag niet koken!! Als je een thermometer hebt roer je tot de massa 85 graden heeft bereikt. Dan is het een beetje ingedikt. Het is het eigeel wat daar voor zorgt. Die gaat garen en stollen. Maar wanneer de massa gekookt heeft, gaat het te snel en krijg je klontjes (schiften). Helaas pindakaas..begin dan maar overnieuw.
Haal het pannetje van het vuur en roer de overige 150ml slagroom door de massa. En weer terug in een kom om af te laten koelen.

En nu komen we op het punt dat je wel of geen ijsmachine gaat gebruiken.

Verschillende opties:

 1. Heb je een ijsmachine? Gebruik dan maar. En klaar is je ijs.

 2. Heb je geen ijsmachine, maar wel een keukenmachine? Dan vries je het mengsel in een platte zak in. Wanneer het goed bevroren is, kun je het makkelijk in stukken breken en in de keukenmachine fijn malen. Niet te lang, want dan smelt alles. Na het zacht maken, stop je het weer terug in de vriezer, totdat je het serveert. Hier vind je een handig filmpje.

3. Heb je geen ijsmachine en geen keukenmachine? Doe de mix dan in een afsluitbare bak in de vriezer. Roer elke 30 minuten goed door, totdat het geheel bevroren is. In dit geval is het ijs iets grover van structuur. Maar evengoed heerlijk. Met verse vruchten bijvoorbeeld. Of caramelsaus, zoals wij gisteren aten.