Originele fudge is gemaakt met (veel) suiker en wordt bereid door de suikermassa tot een bepaalde temperatuur te verhitten en dan tijdens afkoeling flink te kloppen. Dit maakt het erg moeilijk om een mooie, romige massa te verkrijgen. Binnenkort, misschien, een recept daarvan. Maar nu eerst een gezond alternatief voor fudge, die wat beter aansluit bij de mensen die willen afvallen en bewust wat minder suiker willen eten. Een heel eenvoudig en klein receptje, die je met alle gemak van de wereld kunt verveelvoudigen.

‘healthy’ fudge

Dit recept geeft een blokje fudge van ongeveer 10 cm doorsnede en 2 cm dik. Het is erg intens van smaak, dus is dit ruim genoeg voor een traktatie bij de koffie, voor meerdere mensen. Ik gebruik cacaoboter om de fudge een iets neutralere smaak te geven..anders overheerst de kokossmaak erg. Cacaoboter kun je bij de grotere natuurvoedingswinkels krijgen. Geeft ook een grotere stevigheid aan de fudge. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met kokosolie of cacaoboter te werken. Eigenlijk kun je dit receptje naar eigen smaak vrij handig componeren.

De intense smaken van de ingrediënten; daar moet je maar net van houden. Ik koos (donkere) tahin met zeezout, om de fudge een volle, ronde smaak mee te geven. Ook omdat het hier standaard in de kast staat. Ik ben dol op tahin. Mocht je er minder van houden, of liever een fudge hebben waarin de pasta niet terug te proeven is, dan kun je het vervangen door cashew- of amandelpasta. Beide zijn wat neutraler van smaak en geven toch een heerlijke volle smaak. Dit geldt ook voor de zoetstof. Agavestroop heeft een heel eigen smaak. Kies je voor honing of rijststroop (of zelfs 2 gepureerde dadels), dan veranderd natuurlijk de smaak van je fudge.

ingrediënten:

-1 el cacaoboter
-1 el kokosolie
-1 volle el cacaopoeder
-1 el agavestroop
-1 el tahin met zout
-1 volle hand gemengde nootjes, grofgehakt.
eventueel: 1 tl fijngeraspte gember

Smelt de cacaoboter en kokosolie in een kommetje au-bain-marie. Niet te heet (water raakt de kom niet). Haal de kom van het vuur en roer er de overige ingrediënten doorheen en hou wat nootjes achter. Laat de massa iets afkoelen onder af en toe roeren, totdat het wat dikker wordt.

Neem een klein kommetje en leg er een stukje keukenfolie in. Giet de massa hierin en laat afgedekt afkoelen, tot het hard genoeg is om in blokjes te snijden.
Pas op dat het niet te hard is; dan zal de massa breken bij het snijden. Trouwens; op de foto hierboven zie je een gebaksvorkje liggen..om even aan te geven over welke maat we het hebben. 😉

En wat je proeft is een intense zoete, romige fudge, met knapperige nootjes tussendoor. Een aanrader!

Enjoy!