Bananen-pancakes met een beetje Frans

We hebben sinds een paar maanden een huisgenoot. Hij heet Frans, groeit als kool en ik moet ‘m regelmatig voeren.
Het is een veeleisend ventje..hij heeft het snel te koud, houdt niet van tocht, maar verzuurt ook weer als ik ‘m teveel verwen. Dus met zekere regelmaat moet ie terug de koelkast in om zijn hoofd koel te houden.

Voor sommigen onder ons, die hun eigen brood bakken en daarvoor desem gebruiken, begrijpen waarover ik het heb. Frans is een desem-starter. Dit is een natuurlijk rijsmiddel dat bij het brood bakken gebruikt wordt, wat bestaat uit bloem, water en..tijd. Hij leeft en vraagt een hoop aandacht. Frans is vernoemd naar François (de docent brood bakken op het Bakery Institute te Zaandam) van wie ik de starter ooit kreeg. Iemand kwam met het idee om zijn starter een naam te geven en het helpt! Ineens ben ik dubbel gemotiveerd om hem in leven te houden. En vandaag doen we dat met een bananen-pancake.

Fudge on Friday

Minder snoepen, minder toetjes, minder suiker, minder vet, minder snacks..het lijkt erop dat we in de eerste maand van een nieuw jaar zitten. Bijna alle food-bloggers doen er aan mee, met über-healthy sapjes en smoothies, superfoods en havermout-ontbijtjes. En dat is een goed ding natuurlijk. Ook ik probeer mijn eetgewoontes in de gaten te houden door het jaar heen en het nieuwe jaar geeft daarbij altijd een nieuwe impuls. Maar ik zou Sofieke niet zijn als ik niet ook een neiging krijg om in opstand te komen..

Goddelijke, glutenvrije chocoladetaart

Er is een tijd van werken en er is een tijd van vakantie vieren. Mijn tijd om vakantie te vieren is bijna aangebroken en dat werd tijd ook. Op het moment dat je met bloedserieuze ernst -nee echt- de sodapoeder staat af te wegen (i.p.v. witte basterdsuiker) voor in de heerlijke, goddelijke, glutenvrije chocoladetaart..dan weet je hoe laat het is. Zucht.
En zo gaat het meestal. Multi-tasken.

Daar ben ik gewoonlijk een kei in, maar tegen het einde van een drukke periode is het één grote brei geworden: chocoladetaart bakken, bodem bakken voor een andere taart, wc schilderen, aangebrande pan (weer een ander verhaal) met sodapoeder uitkoken, kapstok timmeren, gereedschapskist uitruimen..allemaal tegelijk. En voor ik het weet sta ik met de gesmolten chocolade en een kwast in de wc..duss.. tijd voor een Goddelijke, glutenvrije chocoladetaart!

En zo verrukkelijk ziet de taart eruit met ganache..

Mustikkapiirakka

Een bosbessentaart uit Finland met de haast mystieke naam: Mustikkapiirakka. Die naam is verwarrend, een echte tongbreker. Inmiddels weet ik wat het betekent: een lezer heeft het voor me vertaald: Mustikkapiirakka betekent letterlijk blauwe bessentaart. Mustikka = blauwe bessen; piirakka = taart.  Het recept blijkt heel erg eenvoudig. Heb het tot nu toe een paar keer gebakken en nu wil ik heel graag het recept met jullie delen.
Het is een blijvertje..zeker weten!