Minder snoepen, minder toetjes, minder suiker, minder vet, minder snacks..het lijkt erop dat we in de eerste maand van een nieuw jaar zitten. Bijna alle food-bloggers doen er aan mee, met über-healthy sapjes en smoothies, superfoods en havermout-ontbijtjes. En dat is een goed ding natuurlijk. Ook ik probeer mijn eetgewoontes in de gaten te houden door het jaar heen en het nieuwe jaar geeft daarbij altijd een nieuwe impuls. Maar ik zou Sofieke niet zijn als ik niet ook een neiging krijg om in opstand te komen..

Dus laat ik eens wat heel anders doen. Erg zoet en gevaarlijk lekker. Dat wil ik jullie niet onthouden. Bij deze roep ik in het leven: Fudge on Friday (omdat het zo lekker ‘bekt’). In Engeland en Amerika nog steeds ongekend populair. Een zoete, zachte, caramelachtige substantie. Tegenwoordig wordt veel Fudge gemaakt met gecondenseerde melk en chocolade, terwijl de originele versie wat ingewikkelder is (met suiker die op de juiste temperatuur moet zijn).Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan ontstaat er ook een heerlijke romige, zachte fudge. Wie weet kom ik daar een andere vrijdag nog eens op terug. Want dit is toch één van die verslavende verrassingen, waar je ook nog eens je bezoek me inpakt. Hoe onverwacht ze ook binnen komen vallen, want je kunt het invriezen. Daar houden we van.

Fudge (met zonder nootjes)– recept

een blikje gecondenseerde melk (gezoet) 397gr.
-350-400 gram chocolade (melk of wit meer dan puur)
-Klontje boter (40 gram)
-eventueel: gehakte nootjes naar keuze (75 gram)
-extra: rasp van één sinaasappel

bereiding

Verwarm de gecondenseerde melk in een steelpannetje onder voortdurend roeren. De eerste keer dacht ik dat het wel los zou lopen, maar het verbrandt binnen een minuut..als het borrelt haal je de pan van het vuur en roer je er de gehakte chocolade doorheen.
Welke je lekker vindt. Roer er ook de boter doorheen. Als alles goed gemixed is, dan meng je de gehakte noten en sinaasappelrasp erdoorheen..of wat je aan toevoegingen lekker vindt. Ik heb er stiekem ook wat gemalen chili-vlokken doorheen gedaan.

Ooit maakte ik er eentje met walnoten, verse munt (1/2 bosje fijngehakt) en sinaasappelrasp, tijdens een chocoladeworkshop bij Smaak Nederland.. Oorverdovend lekker. Mix goed en doe de inhoud in een platte bak met bakpapier bekleed. Of op een bakplaat met bakpapier.

Goed afdekken en af laten koelen.

Na de afkoeling in de koelkast zetten. Als je het direct in de koelkast zet, komt er veel condens op je fudge. Dan nog in blokjes snijden (2x2cm) en klaar! Geniet ervan (met mate toch) en bewaar de rest afgesloten in de koelkast of vriezer.