Er is een tijd van werken en er is een tijd van vakantie vieren. Mijn tijd om vakantie te vieren is bijna aangebroken en dat werd tijd ook. Op het moment dat je met bloedserieuze ernst -nee echt- de sodapoeder staat af te wegen (i.p.v. witte basterdsuiker) voor in de heerlijke, goddelijke, glutenvrije chocoladetaart..dan weet je hoe laat het is. Zucht.
En zo gaat het meestal. Multi-tasken.

Daar ben ik gewoonlijk een kei in, maar tegen het einde van een drukke periode is het één grote brei geworden: chocoladetaart bakken, bodem bakken voor een andere taart, wc schilderen, aangebrande pan (weer een ander verhaal) met sodapoeder uitkoken, kapstok timmeren, gereedschapskist uitruimen..allemaal tegelijk. En voor ik het weet sta ik met de gesmolten chocolade en een kwast in de wc..duss.. tijd voor een Goddelijke, glutenvrije chocoladetaart!

En zo verrukkelijk ziet de taart eruit met ganache..

Die staat in de oven. Gelukkig niet met sodapoeder, maar wel met het verkeerde bakje amandelpoeder/meel. Ook weer zoiets. Netjes de juiste hoeveelheid afgewogen en vervolgens de rest (hoeveel? geen idee) in de taart gedonderd. Ik wacht met spanning het resultaat af.

Het recept kreeg ik van Michele, mijn buurvrouw. Ze bakt de lekkerste glutenvrije taarten en deze is werkelijk ‘devine’. Vandaag deel ik hem met jullie. Ik ben zo vrij geweest het recept een klein beetje aan te passen, maar in grote lijnen is ‘t hetzelfde.

ingrediënten:


-300gr pure chocolade (min. 70%)
-170gr boter
-250gr lichtbruine basterdsuiker
-7 medium eieren
-100 gram amandelmeel
-40 gram cacaopoeder
-vleugje vanille-essence of een uitgeschraapt stokje.

werkwijze:

Maak het aanrecht schoon en zet sodapoeder of gelijkende producten veilig weg in het kastje. Maak je hoofd leeg en ga aan de slag. 🙂

Smelt de chocolade in stukjes, samen met de boter au bain marie (hang een kom in een pan waar een dun laagje water in zit en zet het zo op het vuur; daarin smelt je alles). Zorg dat het niet te heet wordt. Chocolade kan verbranden. Gebruik je een vanillestokje, dan smelt je het schraapsel mee.
Klop ondertussen in een schone kom de 7 hele eieren met de suiker mooi schuimig. Het wordt bijna net zo wit en stevig als geklopt eiwit..duurt wel even.
Spatel voorzichtig de chocolademassa door het eiwit (niet roeren, want dan sla je de lucht er uit; rustig omscheppen dus). Voeg er wat vanille-essence aan toe en dan ook de gezeefde amandelpoeder en cacaopoeder. Weer voorzichtig omscheppen totdat het goed gemengd is.

in de oven

Stort het mengsel in een ingevette springvorm (24-26cm) en bak het geheel in een voorverwarmde oven van 180 graden celcius. Ongeveer 40-50 minuten. afhankelijk van je oven.Is het een goede hete lucht, dan kan 40 minuten genoeg zijn. Ik heb ‘m dit keer 50 minuten in de oven gehad en dat was aan de lange kant..2e kerstdag ga ik voor de 40 minuten.

De taart moet stevig genoeg zijn, maar mag best nog lekker zacht en plakkerig zijn van binnen..graag zelfs. Verwacht niet dat de houten prikker er helemaal schoon uitkomt. Dus het wordt een beetje gokken. Als de taart in het midden vrij snel inzakt, nadat je ‘m uit de oven hebt gehaald, dan weet je dat het ei nog niet voldoende gestold is. Zou ik voor een herhaling gaan. Nog een paar minuten.


Om ‘m mooi af te werken is een glazuurlaag onontbeerlijk. Verschillende mogelijkheden. Ik koos voor een koffie-melkchocoladeganache (duur woord voor het mengen van gesmolten melkchocolade met een kopje koffie. Meng er voldoende vocht doorheen, totdat het mooi glad wordt). Een normale icing kan natuurlijk heerlijk zijn. Of gewoon twee handjes chocolade smelten, met een klont boter er door. Dan krijg je een minder plakkerige toplaag..dubbeldik chocolade.

Overigens is deze taart niet bewust glutenvrij om een andere reden dan dat ie goddelijk lekker is met amandelmeel erin. Maar mocht je echt niet tegen gluten kunnen, kijk dan eens bij mijn andere glutenvrije recepten.