Chocolade, Glutenvrij, Happy chocolate, Kooktechnieken, rauw, Suikervrij, Veganistich

Mijn Valentijnshartjes

IMG_2073

Jaren geleden, toen ik nog op de kinderboerderij werkte als dier-verzorger, maakte ik deel uit van het ‘Comité voor Sleurdoorbrekende Momenten’. Met dat ‘geheime verbond’ bedachten we allerlei acties om het leven leuk en onvoorspelbaar te houden..om de sleur van de dag te doorbreken of gewoon, om iemand in het zonnetje te zetten. Ik denk er nog vaak aan terug. Zeker wanneer Valentijnsdag nadert.

We hadden bijvoorbeeld eens een ‘appeltaarten-actie’ opgezet, waarmee we heel onze directe omgeving trakteerden op appeltaart. Het kwam erop neer dat we op Valentijnsdag 25 appeltaartjes bakten (zo dun mogelijk), die in een envelop verpakten en er een anonieme brief bij voegden (met van die uitgeknipte lettertjes) met de strekking: ‘de liefde gaat door de maag, dus jij krijgt van ons een envelop vol liefde toegestuurd’. Ik weet het niet meer precies, maar zoiets moet het zijn geweest.

Vervolgens hebben we ze stilletjes bij iedereen in de brievenbus geperst. En een plezier dat we hadden! We hebben dagenlang reacties nagespeeld..(napret). Het frustrerende is weer wel dat als je besluit de actie anoniem te doen, je niet te weten komt wat ze ervan vonden; of de hond het eerder gevonden had, er iemand in is gaan staan, het ruzie thuis heeft opgeleverd, of dat iemand werkelijk tot tranen ontroerd is geweest.
Zoals bij mijn zus, die een veel te kleine brievenbus bleek te hebben en waar we het risico namen om de taart aan de deurknop van de voordeur te hangen. En ja, dan heb je geen idee of ze ‘m ook werkelijk krijgt. Nooit meer wat van gehoord. Tot jaren later, toen ik het eindelijk had opgehelderd. Geniaal. Ze had zich altijd afgevraagd wie er toch achter dat comité zat.. Zo is Valentijnsdag echt om van te smullen!

Net als van deze hartjes. Van chocolade. Gezond, rauw, suikervrij, lactosevrij, veganistisch, maar vooral heel erg lekker.

Eén van die hartjes ga ik -denk ik- opsturen naar E. Dat het de sleur voor even weer mag doorbreken. Zoals toen.

 

Frambozenhartjes

ingrediënten, voor 8-10 stuks:

-80 gram frambozenpuree (licht verwarmen en door de zeef drukken)
-30 gram amandelpasta (zelf maken: noten malen totdat het vet loskomt)
-2 dadels
-snufje zeezout.
-100 gram rauwe, gezoete chocolade (ik gebruikte 85% van Picari)

ook handig: een bonbonvorm met hartjes. Verkrijgbaar bij de grote kookwinkels als Duikelman in Amsterdam. Maar ook in Chocolateworld te Antwerpen hebben ze een zeer uitgebreid assortiment. Dat is te bestellen via internet.

Vermeng de puree, amandelpasta en dadels met een staafmixer tot een fijne moes en zet weg (of doe in een spuitzakje, zoals hieronder).

IMG_2050

Verwarm de chocolade ‘au-bain-marie’ in een klein kommetje op een steelpannetje. Smelt 2/3 van de chocolade boven het pannetje en haal dan van warmtebron af. Roer er de overige stukjes chocolade doorheen. Blijf de chocolade roeren tot de massa 32 graden is.

Vul de bonbonvorm met de warme chocolade.

IMG_2057

Doe dat snel, want het koelt snel af. Tik een paar keer met de vorm op de tafel (om de luchtbelletjes te verwijderen) en kieper de vorm weer leeg, waarna je de overtollige chocolade bovenop mooi wegstrijkt. Er blijft altijd een mooi laagje chocolade achter in de vorm en dat is wat je wil.

IMG_2058
Dan rest je nog de vorm te vullen met de heerlijke frambozen-amandel-dadelmassa:
IMG_2062

De hartjes te bedekken met een dikke laag gesmolten chocolade:
IMG_2065
IMG_2068

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sofieke January 19, 2015 at 5:50 pm

    Dit is een ‘re-post’ van vorig jaar ;-).

  • Leave a Reply