Dit is de witte chocolade die ik gebruik in mijn DIY Bonbon Boxen.

Het is een Biologische en duurzame chocolade die lokaal geproduceerd wordt door Chocolatemakers in Amsterdam. Dat vind ik belangrijk; maar op de eerste plaats moet het natuurlijk lekker zijn. En dat is het.

De witte chocolade is heel vol en romig van smaak. Een goede balans van zoet, vol en zacht. Perfect voor de vulling waar we ‘m voor gebruiken.

Nu krijg ik met enige regelmaat een mailtje van klanten. Ze hebben zo’n mooie box thuisgestuurd gekregen en zijn verrast dat de witte chocolade helaas in duizend kleine stukjes aangekomen was. Bij deze: dat hoort zo.

Productie

Chocolatemakers heeft diverse soorten repen in de productie. Maar daarnaast ook een hele ‘couverture-lijn’ zoals dat heet: chocolade  die per 2 kilo in een doos geleverd wordt aan chocolatiers zoals ik. De witte chocolade is (nog) niet in repen leverbaar en ook (nog) niet in de ‘druppels’. Witte chocolade wordt weer anders geproduceerd. Een mooie moment om hier een klein blogje te plaatsen met wat foto’s hoe dat er uit ziet.

De witte chocolade wordt gemaakt met cacaoboter die Chocolatemakers uit de Dominicaanse Republiek importeert met het zeilschip de Tres Hombres. Drie ingrediënten bevat het: Cacaoboter, melkpoeder en suiker. Deze ingrediënten gaan in de grinder (maalstenen) om de massa goed te kunnen mengen. Dat duurt een aantal dagen. Vervolgens gaat het in de tempereer-machine die de chocolade op de juiste temperatuur brengt. Dit zorgt ervoor dat de witte chocolade mooi glanzend stolt en een lekkere ‘knap’ geeft tijdens het eten. 

De getempteerde chocolade (nog wel vloeibaar) wordt op een lange band uitgesmeerd. Daar kan het in korte tijd uitharden. 

 

 

 

 

Als de chocolade mooi is uitgehard, kunnen ze het in stukken breken en verpakken in dozen van 2 kilo. En deze heerlijke plakjes verpak ik dan weer in kleine zakjes voor in de box.

 

 

Maar goed; vorige week hoorde ik dat ze ook voor de witte chocolade met een systeem bezig zijn. Een machine die kleine druppels op dezelfde band spuit waarna het na droging in dezelfde dozen verpakt wordt. Net zoals de melkchocolade in mijn DIY box. Zo vernieuwen ze voortdurend en het is nog steeds iedere keer een stap vooruit. Hoe de vorm er ook uit ziet: de smaak is ongekend lekker.

Het vraagt enige aandacht om het goed te kunnen bewerken. Tijdens het smelten wordt de chocolade al snel te warm en wordt dan brokkelig (het verbrandt eigenlijk). Omdat er geen andere toevoegingen bij zitten (zoals een emulgator), zul je voorzichtig moeten zijn met de warmte. Rustig de tijd geven bij het ‘au bain marie’ smelten en het water niet laten koken.