Chocolade, Fudge on Friday, Glutenvrij, rauw, Suikervrij, Veganistich

fudge on friday; een gezond alternatief.

IMG_1794Vorige week zei ik het al; de originele fudge is gemaakt met (veel) suiker en wordt bereid door de suikermassa tot een bepaalde temperatuur te verhitten en dan tijdens afkoeling flink te kloppen. Dit maakt het erg moeilijk om een mooie, romige massa te verkrijgen. Binnenkort, zal ik je wel wat tips geven op deze blog. Maar nu eerst een andere simpele variant, die wat beter aansluit op de mensen in mijn directe omgeving die willen afvallen en de bewustwording van sommige mensen dat veel suiker eten aardig wat energie vergt. Een heel eenvoudig en klein receptje, die je met alle gemak van de wereld kunt verveelvoudigen.

Dit recept geeft een blokje fudge van ongeveer 10 cm doorsnede en 2 cm dik. Het is erg intens van smaak, dus is dit ruim genoeg voor een traktatie bij de koffie, voor meerdere mensen. Ik gebruik cacaoboter om de fudge een iets neutralere smaak te geven..anders overheerst de kokossmaak erg. Cacaoboter kun je bij de grotere natuurvoedingswinkels krijgen. Het geeft ook een grotere stevigheid aan de fudge. Je kunt er ook voor kiezen om alleen met kokosolie of cacaoboter te werken. Eigenlijk kun je dit receptje naar eigen smaak vrij handig componeren. De intense smaken van de ingrediënten; daar moet je maar net van houden. Ik koos (donkere) tahin met zeezout, om de fudge een volle, ronde smaak mee te geven. En ook omdat het hier standaard in de kast staat. Ik ben dol op tahin. Mocht je er minder van houden, of liever een fuge hebben waarin de pasta niet terug te proeven is, dan kun je het vervangen door cashew- of amandelpasta. Beide zijn wat neutraler van smaak en geven toch een heerlijke volle smaak. Dit geldt ook voor de zoetstof. Agavestroop heeft een heel eigen smaak. Kies je voor honing of rijststroop (of zelfs 2 gepureerde dadels) dan veranderd natuurlijk de smaak van je fudge.

IMG_1798

ingrediënten:

1 el cacaoboter
1 el kokosolie
1 volle el cacaopoeder
1 el agavestroop
1 el tahin met zout
1 volle hand gemengde nootjes, grofgehakt.
eventueel: 1 tl fijngeraspte gember
IMG_1786

Smelt de cacaoboter en kokosolie in een kommetje au-bain-marie, niet te heet (water raakt de kom niet). Haal de kom van het vuur en roer er de overige ingrediënten doorheen en hou wat nootjes achter. Laat de massa iets afkoelen onder af en toe roeren, totdat het wat dikker wordt.

Neem een klein kommetje en leg er een stukje keukenfolie in. Giet de massa hierin en laat afgedekt afkoelen, tot het hard genoeg is om in blokjes te snijden.IMG_1795
Pas op dat het niet te hard is; dan zal de massa breken bij het snijden. Trouwens; op de foto hierboven zie je een gebaksvorkje liggen..om even aan te geven over welke maat we het hebben. 😉

En wat je proeft is een intense zoete, romige fudge, met knapperige nootjes tussendoor. Een aanrader!

Enjoy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Chocolate con pimienta rosa y sal ahumada (chocola met roze peper en gerookt zout) – Bijzonder Spaans December 11, 2015 at 12:04 pm

    […] Allereerst had ik naar aanleiding van een recept op de blog van Sofieke (Wie is Sofieke) haar chocoladefudge gemaakt. Dit was voor mij de eerste keer dat ik wat maakte in de lijn van raw food en met voor mij […]

  • Reply Sofieke February 29, 2016 at 1:32 pm

    Gosh Didi, ik had de link nog helemaal niet gezien! Dank hiervoor 😉

  • Leave a Reply