Activiteit, Kooktechnieken, Workshops

week 2: wandelen in Toraja en kookles in Ubud

Toraja

Roger en ik zijn bezig met een 9-weekse Azië reis, die op 12 december begon. Een inspiratiereis.. tijd om bij te komen en nieuwe plannen te maken, uitdagingen te zoeken en om vooral eens goed in deze nieuwe wereld om ons heen te kijken. Deze blog gaat over de tweede week.

Bijna hadden we besloten vanuit West Sulawesi direct door te vliegen naar Bali om, na een pittige week, op een verlaten strand te gaan liggen en over een week weer wakker te worden. Maar in de wetenschap dat Sulawesi buiten de gebaande paden ligt,en het onwaarschijnlijk leek dat we daar nog eens zouden komen, besloten we een paar dagen langer te blijven en door te reizen naar het gebied van de Toraja. Elke reisorganisatie die Sulawesi in het pakket heeft, biedt een verblijf bij dit volk aan. Dit heeft met de prachtige natuur te maken, maar het gaat vooral ook om de bijzondere begrafenisrituelen die deel uitmaken van het dagelijkse leven.

We reden vanuit een hoofdzakelijk Islamitisch West-Sulawesi naar het Protestante Rantepao. Een woonwijk hier in Rantepao is een gekrioel van straatjes, kippen, honden, varkens, scooters, huizen, hutjes, kerken, moskee en mensen in alle maten. De mensen zingen hier engelse kerstliedjes en maken kerstbomen van plastic waterflesjes. Qua toerisme valt het mee in december. Qua vuurwerk niet… 😉. Ze vieren de hele maand feest: Sinterklaas, kerstmis of nieuwjaar..kies maar uit hoe je het wil noemen. Vinden ze allemaal goed.

Omdat we er toch waren, besloten we een koffie-coöperatie te bezoeken (ook een project van VECO) om te zien hoe zij de zaken regelden. Weer hebben we een batterij aan medewerkers een handje geschud en een officieel ontvangst uitgezeten, in een verder doodstille coöperatie.

img_6046

Spontaan een bezoek brengen, kan betekenen dat je in het verkeerde moment van het seizoen binnenvalt. De oogst was allang voorbij en de verwerking van de koffiebonen ook. Wellicht gebruiken ze deze periode om een goed moment te kiezen de koffiebonen te verkopen aan de beste ‘buyer’.. We probeerden te achterhalen hoeveel opslag aan bonen ze hadden. Dus ik vroeg ze: “Stel dat ik nu een koper ben, hoeveel kan ik op dit moment ineens kopen?” ‘Wel 10 ton’, was het antwoord. Maar nu even niet, want alle bonen zijn al verkocht.. 😁. Geen opslag dus.

Toch interessant om de machines te zien. Ze verwijderen de schilletjes van de koffie, drogen er en roosteren ook voor sommige klanten.We werden aan een gids gekoppeld die voldoende engels sprak, aspiraties heeft om burgemeester van Rantepao te worden en een prachtige naam heeft: Eveready Lolo. In Indonesië mag je blijkbaar elke naam kiezen voor je kind, die je aanspreekt. Lolo is naar een batterij merk vernoemd.

rijstvelden

img_2135

We hebben een indrukwekkende wandeling door de rijstvelden gelopen en mooie dorpen/ communities bezocht. Dit volk heeft -zoals ik al zei- een bijzondere begrafeniscultuur, die nauw verbonden is met de buffel. In het kort komt het erop neer dat je afhankelijk van de ‘kaste’ waar je vandaan komt, een aantal buffels ‘waard bent’ tijdens je begrafenis. Kom je bijvoorbeeld uit de middenklasse, dan zijn dit 7 buffels en de hogere klasse zal moeten sparen voor 24 buffels. Elke buffel moet een bepaalde kleur, vorm of geslacht hebben, met het bijbehorende prijskaartje eraan. En dan zo’n €300-10.000,- per buffel. De buffel wordt tijdens je begrafenis geslacht en verdeeld onder de familie, vrienden en vooral de community, die verspreid is over diverse dorpen. De begrafenis duurt 4 dagen en je wordt geacht overal 1-4 dagen te verschijnen. Zo ben je al snel 4-6 keer per maand op een begrafenis aanwezig.. De lichamen worden gebalsemd en vaak duurt het ruim een jaar voordat alles bij elkaar is gespaard om een riueel te organiseren.fullsizerender

Het is dat we de vliegreis al geboekt hadden; anders waren we toch in Sulawesi blijven hangen.. met ons hoofd vol indrukken ondernamen we een 20 uur durende reis naar Ubud in Bali. Een compleet andere wereld. Toeristenland.

We boekten een mega-luxe hotel..een eigen ‘villa’ eigenlijk, met privé zwembad. Een droomparadijs..zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt. Rozenblaadjes in het bad, de wc in de openlucht..dat dan weer wel 😊.

fullsizerender-4

 

Kookles in Ubud

We hebben een kookles gevolgd bij Jeding Bali Cookingclass in Een dorpje vlakbij Ubud. Dit is de kookschool van twee broers, die op het terrein van het ouderlijk huis een mooie, schone, rustige, open kookstudio gebouwd hebben, omgeven door kruiden en bananenbomen, tempeltjes en woonvertrekken. De hele familie neemt zonder al te veel woorden deel aan de organisatie; ieder een eigen taak. Ze zijn net een jaar bezig en daarom nog niet zo groot. Maar waar de meeste kookscholen allemaal dezelfde gerechten maken, kiezen zij o.a.voor nasi-kuning (gele rijst) en dat willen we graag leren maken.

De gerechten zijn zó goed op smaak..ik heb in de 10 dagen op Bali maar éénmaal even lekker gegeten..daarover later meer.

4ab060d8-659c-4977-a93c-7133661ea909-collage

In de Balinese keuken wordt een basissaus (basa gede) gemaakt waar je veel gerechten mee op smaak brengt. Het bestaat uit diverse soorten gember, laos, kurkuma, pepers, ui en kokosolie. Ik wil dit recept met jullie delen, omdat het echt zó lekker is.. De meeste ingrediënten zijn wel te krijgen in Nederland. Zoals de meeste Balinese gerechten in Nederland ook wel enigszins bekend zijn. Voor Roger was het een soort ‘thuiskomen’, aangezien hij in Den Haag is opgegroeid met Indonesisch eten en toko’s op elke hoek van de straat. Het is een waslijst aan ingrediënten, man man, het is de moeite waarde dit te maken! In de koelkast een week houdbaar, of iets langer.

Recept:

 • 2 rode chili, zonder pitjes
 • 1 gedroogd pepertje (heet)
 • 5 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • aromatic ginger ofwel kentjoer of laos (1/2 vinger of 1 tl poeder)
 • verse kurkuma (1 vinger)
 • verse gember (1/2 vinger)
 • kemirinoot (3 stuks)
 • galangawortel (1/2 vinger)
 • garnalenpasta ofwel trassi (1 grote tl)
 • korianderzaad (1/2 tl)
 • witte peper korrels (1/2 tl)
 • zwarte peper korrels (1/2 tl)
 • sereh ofwel citroengras (1 spriet)
 • suiker (1 flinke tl)
 • laurierblad vers (2 stuks)
 • limoen naar smaak

Snij de ingrediënten (behalve de sereh en limoen) fijn en maal ze vervolgens in een vijzel tot een grove pasta. Snij de sereh los in hele fijne stukjes en meng het erdoor, zamen met wat limoensap. Klaar! Nu ruikt je keuken naar de warmte van Bali. Geniet ervan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply