Chocolade, Glutenvrij, rauw, Suikervrij, Veganistich

Vrijdagavondje

 

Mijn vroegste herinneringen gaan over chocolade.

Mijn moeder had thuis -om het snoepen enigszins binnen de perken te houden- het ‘vrijdag-avondje’ ingesteld. Op vrijdag kocht ze iets lekkers en meestal werd dat een 3-pak marsen, die ze netjes doormidden sneed en verdeelde over de kinderen. Meestal verdween mijn halfje in de vriezer, waarna ik tergend langzaam met mijn tanden stukjes chocolade van de mars afschraapte. Dit dreef de andere kinderen soms tot wanhoop; aangezien zij hun halfje hap-slik-weg verschalkten.

Of de bezoekjes aan oma, die meestal een doosje ‘after-eight’ op het salontafeltje had staan. De ultieme luxe in mijn ogen.. Alle kinderen eentje, en ik kon daarna nog uren mijn neus in het lege envelopje steken om die zoete geur op te blijven snuiven..
De eerste chocoladetruffels die we als kleuter maakten aan de keukentafel. Gemaakt van een pakje ‘choba’ chocoladeboter (vroeger overal verkrijgbaar), die we in balletjes draaiden en door de chocolade hagelslag mochten rollen.

chobaEn later, dat we ontdekten dat mijn moeder soms een reep chocolade in haar tas verstopte, om zichzelf wat te gunnen tijdens een welverdiende pauze in het op de rails houden van een groot gezin. De verleiding die we niet konden weerstaan, om daar dan één blokje van af te breken; dat zou ze vast niet merken..het hek van de dam natuurlijk.

Een vrijdagavondje dus. Best goed om die erin te houden. En dat wordt voor mij geen mars meer, maar iets..eh..lekkers (smaken veranderen).

Deze bonbon maakte ik vorig jaar; het is nog steeds mijn favoriet.
Ik heb toen ook een tekening gemaakt van het recept en daar een kaart van laten drukken.

Het recept op de kaart bevat de ingrediënten voor de vulling. Ik heb niet vermeld hoeveel chocolade je nodig hebt om de bonbon ook te overtrekken met een mooi laagje chocolade; . Dat ligt er een beetje aan wat je wil doen, maar met ongeveer 100-150 gram kom je een heel eind. Het beste is een chocolade te nemen die een beetje gezoet is
IMG_0686

Ik heb geen ervaring in het invriezen van dit chocolaatje, om er vervolgens met je tanden stukjes af te schrapen. Maar je zou het kunnen proberen. Beter eet je het vanavond nog op. Want het is immers vrijdag.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Vera July 6, 2017 at 6:24 pm

    Oh ja Chocoladeboter!! Hahaaa! Een beetje kruimelig en zooeeet!
    Leuke column Sofieke!! Ziet er prachtig uit, klinkt heerlijk en heel goed voor de lijn! Namelijk onhaalbaar voor mij…

  • Leave a Reply