Kooktechnieken, Leftover monday, Nagerecht

Appel-mousse-feestje

Op maandag wordt ik dus heel langzaam wakker. De dag strekt zich uit en ik probeer vooral niet teveel afspraken te hebben. Het is mijn vrije dag en dus eigenlijk een typische zondag, maar dan op maandag. Als jullie me nog volgen..

Tijd om eens te kijken of we iets kunnen doen voor leftover-monday..of dinsdag; wat maakt het uit.

Eigenlijk hebben we altijd wel fruit over. We zijn van die mensen die houden van een ‘volle fruitschaal’, meer dan dat we fanatieke fruit-eters zijn. Dus altijd wel een banaan met sproeten of een paar oma-appels (zoals Isa ze noemt)die vragen om speciale aandacht. Van de week hadden we een heel bejaardentehuis aan appels in de schaal liggen, dus heeft Isa ze uit hun lijden verlost en er appelmoes van gemaakt. Het is een perfecte manier om te oefenen met schillen ;-).
Maar goed; er staat dus een restje zelfgemaakte appelmoes in de koeling en ineens denk ik terug aan dat heerlijke appeltaartje die we aten in het Kurhaus in Scheveningen. Een combinatie van appelcompote en een witte mousse en best sjiek, maar ook heel erg lekker.
Kurhaus_appeltaartNou heb ik nu geen pretenties om het na te maken, maar ik besluit wel mijn overgebleven appelmoes te combineren met witte chocolademousse. Ik zal er wat gelatine in gebruiken, omdat het de chocolademousse de juiste stevigheid geeft, zonder erg zwaar te maken. Je kunt er ook voor kiezen om meer chocolade te gebruiken, zodat het vaster opstijft. Normaal zou ik agar-agar gebruiken, maar dit werkt niet zo goed bij het laten opstijven van chocolade en fruit (vet en zuur).
Voor de bodem duik ik weer de keukenkastjes in en zoek ik naar een oplossing zonder te hoeven bakken..het worden een paar plakjes gember-peperkoek. Hoe makkelijk..en om uit te testen of het zou kunnen werken qua smaak, bestaat mijn lunch vandaag uit peperkoek met appelmoes belegd..lekkerrrr (die ga ik erin houden).

Het recept voor 6 kleine appelmoestaartjes:

de bodem: 
6 hele dunne plakjes peperkoek.

de mousse:
-2 eieren
-100 gram witte chocolade
-100 gram slagroom
-2 el suiker (eventueel)
-1 blaadje gelatine (eventueel)

Voor het appelgedeelte:
-liefst zelfgemaakte appelcompote of anders de meest ‘grove’ compote uit een potje. Ik ben vergeten te wegen hoeveel ik hier voor nodig heb, maar het zal 2 flinke eetlepels per taartje zijn geweest.
-1 blaadje gelatine (eventueel)

IMG_1957

Verder zul je de keuze moeten maken hoe je het taartje/dessert wil serveren. Ik heb van die leuke ronde stekertjes; ooit gekocht, nooit gebruikt. En dat komt nu goed uit. Maar evengoed serveer je het in een kommetje of glas. Je kunt er dan voor kiezen om de peperkoek in blokjes te snijden.

Bereiding:

Als je de ringen gebruikt, zul je de binnenkant met bakpapier of folie moeten bedekken, om plakken te voorkomen. Steek de peperkoek uit. Smelt dan de witte chocolade. Ik zou er niet voor kiezen dat in de magnetron te doen, omdat het echt verbrand waar je bij staat. Ook als je het au-bain-marie doet, gebeurt dat erg snel. Hou dus de temperatuur laag en als het een beetje smelt, blijf je rustig roeren. Een paar lepeltjes van deze chocolade gebruik je om de peperkoek mee in te smeren. Dit om te voorkomen dat het zompig wordt als je de mousse erop giet. En het geeft een extra chocolade-bite. Ook niet verkeerd.
Als je gelatine gebruikt, dan zet je de blaadjes op koud water om te weken.
Vervolgens ga je de eieren scheiden. Daarvoor zou een plastic flesje wel eens handig kunnen zijn. Kijk hier voor een handige tip.
Klop eerst het eiwit, dan het eigeel en daarna de slagroom (lobbig). Zo kun je dezelfde mixer gebruiken, zonder ze te moeten ontvetten. Gebruik wel 3 verschillende kommen!
Meng de gelatine voor de chocolademousse met een paar eetlepels heet water (ik heb ze uit het au-bain-marie-pannetje geschept) en giet het direct bij de gesmolten chocolade; goed roeren tot een gladde massa. Meng deze massa met het eigeel.

IMG_1949Niet te enthousiast; je wil wel wat lucht overhouden. Dan spatel je de slagroom erdoor. En als laatste maak je familie met het eiwit. Ik blijf deze link van de zoete bakker gebruiken, omdat ie zo geweldig is. De mousse is klaar. Schep het in de ringen, glazen of kommetjes. Alles wat over is, eet je op en in mijn geval heb ik de volgende dag nog een heerlijk toetje: witte chocolademousse en banaan (met sproeten).IMG_1951

Ik heb, zoals je ziet op bovenstaande foto (als je goed kijkt) een kleine snijplank in gepakt in folie en er de ringen opgezet. Ik verdeel de mousse en zet vervolgens de hele plank in de vriezer. De appelmoes is namelijk best zwaar en als de mousse nog niet is opgesteven, dan zakt ie er compleet doorheen. Weg indrukwekkend taartje. Uurtje in de vriezer dus en ondertussen maak ik de appelmoes nog eens warm en er roer ik er de geweekte gelatine doorheen. Om ‘m ietsje steviger te maken. En natuurlijk iets laten afkoelen. Dan de ringen uit de vriezer halen en ‘afvullen’ met appelmoes en weer terug in de vriezer (om de ringen er makkelijker af te halen). Ik heb me wat op de hals gehaald met die dingen.. Dit is het resultaat na weer een uurtje vriezer, waarna ik direct de ringen verwijderd heb.IMG_1955
Best mooi. Ik laat ze vervolgens ontdooien, waarna ik ze bij het dessert op een bordje zet en de folie verwijder. Uit angst dat het taartje inzakt onder het gewicht van de appelmoes. Het gaat net goed. De mousse verzet zich kranig:

IMG_1957

De smaak is verrassend goed. De combinatie past wonderwel. De appel mag best een beetje overheersen; dat maakt het fris. En de witte chocolademousse zorgt voor een hele zachte tegenhanger. De volgende keer heb ik iets meer geduld en laat ik het langer opstijven. Dit dessert is heel goed in te vriezen en dus vooraf te maken bij een belangrijk diner.

Previous Post Next Post

You Might Also Like