Bakgerechten, Nagerecht

Pompoen

Mijn broer heeft een moestuin en zijn oranje-pompoen-oogst liegt er niet om. Mijn zus heeft óók een moestuin en ik heb haar pompoen-berg nog niet mogen aanschouwen, maar het zijn er vast jaloersmakend veel. En zo hoort het ook. Pompoenen groeien de tent (eh..tuin) uit als je even niet oplet.

En toch ben ik jaloers. Want wij hebben óók een tuin en toch eigenlijk maar 2 lekkere pompoenen geoogst(en héél veel niet lekkere). Waarschijnlijk hebben wij dan weer iets te lang even niet opgelet (hum). Maar die twee waren wel de lekkerste soort die ik ooit gegeten heb. Van die grijze, met knal-geel/oranje binnenkant, waarvan ik natuurlijk de naam niet heb onthouden:

IMG_3539

IMG_3540

Deze blog is dus speciaal voor Reinoud (broer), Maaike (zus) en al die anderen die met een gigantisch overschot te kampen hebben(je zult maar een wedstrijd gewonnen hebben bij het kweken van de grootste pompoen..ik noem maar wat). Of als je je kinderen groenten moet laten eten..is dit een start :-). Een beetje variatie dus voor jullie. Hoewel ik zeker niet de enige ben die op het idee komt een blog te schrijven over pompoen ..genoeg opties dus de komende maanden. 😉

Dit weekend maakte ik een pompoentaart, met amandel en sinaasappel. De amandel maakt het wat rijker van smaak en steviger; de sinaasappel zorgt voor een frisse bijsmaak. De suiker mag minder als je dat wil..expirementeer daar maar mee (toch zat pompoen over). Tel je vingers na, na afloop van het eten, want je eet ze op zonder dat je het door hebt. Te lekker gewoon. Bedenk wel dat ie alleen lekker wordt als je pompoen ook een fijne smaak heeft. Of is dat overbodige informatie?

Hier komt ie:

IMG_3535

Pompoentaart

500 gr pompoenblokjes (geschild en zonder pitjes)
100 gr melk

bodempje water.
100 gr suiker
1 uitgeschraapt vanillestokje of een tl vanillesuiker
snufje zout
beetje boter
100 gram amandelpoeder of ‘meel’
5 plakjes bladerdeeg
2 eieren
1-2 tl sinaasappelrasp
eventueel: 1 el cointreau

Taart of quiche-vorm van ongeveer 20-24cm doorsnede
keukenmachine of staafmixer is handig, niet persé nodig.
bakpapier en bakbonen of rijst of linzen of steentjes..

Bak de pompoenblokjes in een beetje boter en blus dan af met de melk, sinaasappelrasp, vanille, zout en suiker. Laat het koken totdat de pompoen mooi gaar is (misschien nog een beetje water toevoegen, als het wil gaan aanbranden, maar niet teveel) en pureer of prak het dan tot een gladde massa. Roer hier de amandelpoeder doorheen en laat alles afkoelen. Daarna kun je er de 2 geklutste eieren en eventueel de cointreau doorheen roeren, tot het helemaal egaal is. Ik heb de hele massa met de keukenmachine door elkaar gemixed.
Als bodem volstaat een bladerdeeg bodem prima. Ik had gisteren maar weinig tijd, maar wilde wel iets lekkers als dessert serveren voor de 8 mensen die kwamen eten. Bladerdeeg uit een pakje dus. Ik heb het eerst blind gebakken in de vorm, om het resultaat iets krokanter te maken. Hoeft niet persé.

Giet de vulling in de bodem en bak het geheel in ongeveer 30 minuten mooi gaar (180-190 graden) in de oven. En als je dan toch bezig bent, maak er dan gelijk twee en vries er eentje in. Gaat prima.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply