Glutenvrij, Leftover monday, Suikervrij, Veganistich

Leftover monday

Meestal word ik wakker op maandag.
In mijn vak werk ik veel in het weekend en probeer ik ook nog leuke dingen te doen en mensen te zien. Dat betekent dat ik meestal erg uithuizig ben.
En dan word ik dus wakker op maandag, start ik langzaam op en kijk ik eens in de koelkast wat er allemaal rondzwerft..

Met een lichte blos op mijn wangen moet ik nu bekennen dat ik het zakje ‘verse’ cranberry’s ontdekte op de onderste plank, die we kochten nog vóór de afgelopen kerst!! Gekocht met groot enthousiasme en een hoofd vol hongerige ideeën, zoals dat gaat als je in de winkel rondloopt. Maar verder systematisch over het hoofd gezien.. Oeps. Best wel verbazingwekkend dat ze niet allang de koelkast uitgelopen zijn..

Dus deze blauwe maandag wordt vanaf nu een beetje rood.

Ik besluit een chutney te maken, aangezien ik geen zin heb in bakken. Een cranberry-dadel-kweepeer-chutney gaat het worden. Omdat ook de kweepeer het risico loopt tot ‘vergeten fruit’ bestempeld te worden in onze fruitschaal. Het zal overigens ook prima smaken met gewone peer. Zo simpel weer (zoals je het van mij kent) en zo smaakvol en puur.

ingrediënten:

100 gram cranberry’s
100 gram grote dadels
een halve kweepeer, geschild.
15 gram geraspte verse gember
eventueel: wat sinaasappel- en citroenrasp, een half kaneelstokje en klein stukje fijngesneden chilipeper.
IMG_1823

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Ook de kweepeer in blokjes snijden. Doe alle ingrediënten in een pannetje met een klein laagje water en zet op het vuur. Ongeveer een half uurtje laten pruttelen. En klaar.

Dit is voldoende voor een normale jampot. Als je die uitkookt van te voren, kun je de chutney redelijk lang bewaren. Maar daar zit je helemaal niet op te wachten natuurlijk! De smaak is friszuur (cranberry’s) en zoet (dadels). Mocht je het te zuur vinden, dan kun je ervoor kiezen wat suiker toe te voegen, palmsuiker of gewoon nog een extra dadel.

Het is misschien even zoeken naar de functie van chutney in je eten. Het is eigenlijk een mooi bijgerechtje..een extra smaakmaker. Bijvoorbeeld een prima combinatie met een stamppotje. Of ja, heerlijk met huisgemaakte paté.. Het water loopt me in de mond!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply