Bakgerechten, Glutenvrij, Koekjes

Langues du chat

Oftewel: kattentongen.

images-4

Deze versies van kattentongen zijn heel wat knapperiger en heerlijk bij het ijs. Dus dat sluit mooi aan bij mijn vanille-ijs-blog, waarvan je ook eiwitten overhoudt, die mooi in het recept van de kattentongen passen. Komt dat even goed uit. Overigens zijn deze delicate, verfijnde koekjes ook lekker bij de thee of koffie. Voor je het weet zijn de 40 stuks op. Zorg wel voor de beste kwaliteit ingrediënten (vooral de boter), aangezien je daarmee erg de smaak bepaalt:

ingrediënten

-110gr boter
-100gr poedersuiker
-90gr bloem
-3 eiwitten
-2tl citroenrasp of sinaasappelrasp
-1tl vanille-extract

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Klop de eiwitten stijf (je kunt de kom omdraaien, zonder dat ze eruit vallen). Roer of mix de boter luchtig en meng er de poedersuiker door. Doe dat maar met een spatel, aangezien je anders een poederbombardement in je gezicht krijgt. Als het mengsel glad is, roer je er de helft van de bloem en de helft van de eiwitten doorheen. Daarna spatel je voorzichtig de rest erdoor. Ook de vanille en de rasp. Om een mooier resultaat te krijgen zet je nu het mengsel 30 minuten in de koelkast. Maar als je haast hebt, doe je het direct in een spuitzak (met gladde spuitmond) en spuit je ‘worstjes’ op het bakpapier, met voldoende ruimte ertussen.

langues on sheetJe kunt ze ook in een mooi ‘kattentongen-bakblik’ spuiten, alhoewel ik me afvraag of die in Nederland verkrijgbaar is. Daar de koekjes erg uitvloeien, heb je op deze manier de vorm beter in de hand.

kattentongenblik

Maar ach, Een ietwat gekarteld randje is in dit geval niet bepaald vervelend. Je bakt de koekjes 12 minuten in het midden van de oven. Je zult zien dat de randjes bruin kleuren en het midden bleek blijft. Net uit de oven zijn ze nog zacht, maar bij het afkoelen worden ze heerlijk knapperig en een klein beetje zacht in het midden. Na het afkoelen wel in een trommel opbergen.images-5

Je kunt deze koekjes prima versieren met chocolade, ze mooi inpakken in een zakje en je hebt een leuk cadeautje voor moederdag!

Voor een glutenvrije versie pas je de recepten een beetje aan. De koekjes worden niet zo knapperig, maar zijn evengoed erg lekker.

-100gr boter
-100gr poedersuiker
-100gr amandelmeel ipv bloem
(rest als hierboven).

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Chantal Schalkx May 9, 2012 at 6:14 am

  Lijkt me heerlijk Sofia! Deze ga ik zeker maken.
  Groet, Chantal

 • Reply Sona March 14, 2019 at 12:21 pm

  Beste Sofia,
  De kattentongen bakblik waar ik ook naar op zoek was, is hier in Nederland te vinden onder de naam “Bakvorm Lidah Kucing” (bij een Indische webshop). Beschikbaar in 2 maten.
  Heb hem ook net besteld en zal binnenkort je recept gaan maken 🙂 . Dank voor je recept.
  Groet Sona

 • Leave a Reply