Bakgerechten, Chocolade, Glutenvrij, Suikervrij

Happy chocolate-cake

Snoepen is niet meer zo eenvoudig tegenwoordig. Komt het doordat ik ‘oud’ begin te worden. Of omdat de maatschappij inderdaad langzaam begint te beseffen wat suiker en zuivel en tarwe allemaal doet in je lichaam? Is het een hype? Of zal het in 10 jaar vergelijkbaar zijn met hoe we nu tegen bijvoorbeeld roken aan kijken? Ik weet het niet precies. En ik eet er eerlijk gezegd niet heel veel minder suiker door. Maar het maakt wel dat ik op zoek ga naar alternatieven, zo nu en dan, die allereerst LEKKER zijn. Kan geen kwaad toch? Het voordeel: genieten voor iedereen.

Een kleine tip bij de inkoop: bezuinig niet op de kwaliteit dadels. Je hebt de grote sappige dadels nodig en niet die half uitgedroogde, taaie rakkers die de helft goedkoper zijn. Ter vervanging van de boter kun je kokosolie gebruiken. Daar heb je verschillende kwaliteiten in..de ene smaakt erg naar kokos en de andere niet. Ik ben nog aan het onderzoeken welke mijn voorkeur heeft; ik hoor het graag als iemand een tip heeft.


dadel-chocolade-cakeje

IMG_1854ingrediënten, voor 2 personen:

1 extra groot ei (of 2 kleinere)
50 gram extra pure chocolade
(70% of meer). Mocht je voor 100% suikervrij gaan, kies dan ongezoete chocolade of natuurlijk gezoet.
50 gram echte boter (of een vervanging daarvan ivm lactosevrij dieet)
50 gram amandelpoeder of zelfgemalen hele amandelen.
2 dadels, zeer fijn gesneden.
eventueel: 2 el likeur naar keuze, om er een feestje van te maken. Of 2 el sterke espresso.

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Plaats een rooster in het midden van de oven en vet 2 hitte-bestendige vormpjes in. Ik bepoeder ze daarna nog met amandelpoeder of cacao-poeder. De afmeting die ik gebruikte is 8 cm doorsnede en 4 cm hoog, maar je kunt ook een muffinvormpje gebruiken.

Doe een klein laagje water in een steelpannetje en plaats er een vuurvast kommetje op. Het kommetje sluit de pan af en mag het water niet raken. Dat is de juiste manier om au-bain-marie te verwarmen. Smelt hierin de boter en de chocolade. Zorg dat het niet te heet wordt. Nergens voor nodig, want boter en chocolade smelten al bij 30 graden celcius.
IMG_1849Splits het ei. Klop eerst het eiwit in een schoon kommetje, tot het mooi glanst of totdat je de kom om kunt draaien en het eiwit er niet uit valt. Klop vervolgens het eigeel een beetje los en meng er alle ingrediënten doorheen, behalve het eiwit. Het moet een vloeibare gladde massa vormen. Als dat niet het geval is, kun je wat meer likeur of espresso toevoegen. Maar overdrijf niet. 😉
Spatel daarna heel rustig het eiwit door de massa en gebruik daarvoor de ‘familie-maken’ techniek. Verdeel de massa over de 2 vormpjes en plaats ze in de voorverwarmde oven.
IMG_1852Nu komt het..hoe lang? Dat is echt afhankelijk van je oven. Ik heb die van mij in een hetelucht-oven 12 minuten gebakken, waarna ze van binnen nog een beetje..eh..zompig waren. Iets minder had ook nog gekund, want dat is wat je moet willen..een enigzins plakkerige binnenkant. En dan nog een beetje warm opeten..en decoreren met wat vers fruit.. oeoeoeh..heaven on earth!!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply