Bakgerechten, Nagerecht, Suikervrij

Bananen-pancake met een beetje Frans

We hebben sinds enkele weken een huisgenoot. Hij heet Frans, groeit als kool en ik moet ‘m om de dag voeren.
Het is een veeleisend ventje..hij heeft het snel te koud, houdt niet van tocht, maar verzuurt ook weer als ik ‘m teveel verwen. Dus met zekere regelmaat moet ie terug de koelkast in om zijn hoofd koel te houden.

Voor sommigen onder ons, die hun eigen brood bakken en daarvoor desem gebruiken, begrijpen waarover ik het heb. Frans is een desem-starter. Dit is een natuurlijk rijsmiddel dat bij het brood bakken gebruikt wordt, wat bestaat uit bloem, water en..tijd. Hij leeft en vraagt een hoop aandacht. Frans is vernoemd naar François (de docent brood bakken op het Bakery Institute te Zaandam) van wie ik de starter kreeg. Peter kwam met het idee om zijn starter een naam te geven en het helpt! Ineens ben ik dubbel gemotiveerd om hem in leven te houden.

Maar goed; uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling om te gaan bakken met Frans. Omdat Frans om de paar dagen gevoerd wordt, groeit ie anders uit zijn bakje. Ik vind op dit moment niet de tijd om 2x per week te bakken, dus bedacht ik een recept voor heerlijke bananen-pannenkoekjes waarin ik een schep Frans verwerkt heb. De rest gaat weer terug de koelkast in, wachtend op de volgende voeding.

14040465

 

Bananen-drie-in-de-pan

ingrediënten (voor 10 stuks):

1 rijpe banaan
2 eieren
100 gram desem*
40 gram kokosbloem**
20 gram havermout
100 gram melk of amandelmelk of water
snufje zout
boter of olie om in te bakken

*Mocht je geen desemstarter hebben, dan kun je dit vervangen door 75 gram bloem en misschien wat extra melk of water. En een half theelepeltje bakpoeder, om de pannenkoekjes een stuk luchtiger te maken.
** Kokosbloem is in iedere natuurvoedingswinkel te verkrijgen. Het is in feite gewoon fijngemalen kokos, wat een heerlijke smaak geeft aan je gerecht. Het is ook glutenvrij. Dus mocht je het glutenvrij willen maken, dan kun je alle bloem door dit vervangen. eel voorzichtig bakken dan wel, want de gluten in de bloem geven het meer stevigheid, die je dan mist.

Doe alle ingrediënten in een blender en mix het goed door, totdat de banaan helemaal fijn is. Zorg dat het beslag niet te dun is, maar net voldoende om te kunnen schenken. En dan ga je bakken. Drie in de pan..dat gaat sneller. En kleine pannenkoekjes geven een prachtige stapel ;-).

IMG_2342

IMG_2093Je kunt er vervolgens suikerstroop over gieten, honing of zelfgemaakte jam. Of natuurlijk vers fruit. Succes verzekerd. Dit is voldoende voor een lekker ontbijt voor 2 personen. Zonder blender ben je iets langer bezig met het prakken van de bananen, maar het kan evengoed. De havermout en (in mijn geval) de rogge-desem zorgen ervoor dat het goed vult. Als je de stapel versgebakken overgiet met gesmolten chocolade en direct serveert met vers fruit, heb je een pracht-dessert. Misschien zou ik er dan voor kiezen om alle bloem te vervangen door kokosbloem en een beetje bakpoeder.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply