Bakgerechten, Catering, Kooktechnieken

cupcake-mania

Ik had me er eigenlijk nooit zo in verdiept. Cupcakes versieren en eten leek me wat voor een ‘ander soort mensen’. En die mierzoete toppings..ik kreeg al kiespijn bij het idee dat te eten. Laat staan maken. Maar zo kan een idee toch nog omslaan.

Sinds kort ben ik met een inhaalslag patisserie-testen bezig en het leek me goed om ten minste eens een serie cupcakes te maken en te kijken wat ik er allemaal mee kan doen. Uiteindelijk is het bakken van een echt lekker cakeje (de basis van een cupcake) een ware uitdaging. Surfend op het internet kwam ik een bulk aan recepten tegen, maar ik heb toch besloten me te richten op een boekje, wat hier in Amsterdam geschreven is (streekgebonden hè 😉 ). ‘Happiness is a cupcake’ heet het receptenboek.
Mooie start. Bij collega Muriel at ik al eens een citroengras-cakeje en dat heeft me over gehaald om het boek te kopen. Mooie reclame.

Afgelopen vrijdag was Isa jarig (14) en zij wenste een tafel vol – door haar aangewezen- zelfversierde cupcakes. Zo geschiedde. We hebben samen flink ons best gedaan.

Een week lang heb ik gebakken -weggegooid- en weer gebakken en nu kan ik zeggen dat een cake geen geheimen meer heeft voor mij en mijn oven. Het komt allemaal best nauw en ik kan me voorstellen dat als je voor het eerst een cake gaat bakken, dat je met een frustrerend resultaat eindigt, terwijl het toch zo simpel lijkt. Dat ís het ook.

Maar er zijn wat dingen die je in je achterhoofd moet houden:
1. Zorg voor verse ingrediënten en (echt) op kamertemperatuur. Dus geen eieren uit de koelkast. Wordt niet lekker.
2. Als er staat dat je op het einde het bloem er kort doorheen moet mengen, dat betekent dat écht kort. Hoe langer je mengt, des te vaster wordt je deeg (zeg maar baksteen).
3. De ene oven is de andere niet..de ene 180 graden is de andere niet, blijkt wel. Ik heb moeten zoeken naar mijn baktijden..de baktijden in welk receptenboek zijn echt alleen maar een benadering.
4. griekse yoghurt is goddelijk in een cake!!!

En dan de toppings. Een creamcheese-topping is de meest voorkomende. Kind kan de was doen, echt..heel simpel en lekker fris. Je kunt zelf variëren in de hoeveelheid poedersuiker. Toch moet je je ook realiseren dat het véél uitmaakt welke roomkaas je koopt in de supermarkt. Is natuurlijk logisch, maar ook daar loop je tegenaan als je nog nooit zoiets gemaakt hebt. Veel roomkaas bevat erg veel zout. Niet lekker. Ik kocht de kleine pakjes mochou (dus niet de luchtige versie)..die zijn prima. Witte chocoladeganache kun je ook mooi luchtig opkloppen ( zie hierboven, op de kokos-chocolade-cupcakes) en glazuur (ik wilde bijna galzuur typen, dat risico loop je ook) is altijd mooi en lekker plakkerig.

Hieronder het (licht aangepaste) recept van de citroengrascupcake. De topping mag je zelf uitzoeken :-):

-150gr zachte boter
-125gr suiker
-3 eieren
-rasp van 3 limoenen
-180gr zelfrijzend bakmeel
-1tl bakpoeder (zorgt voor stabiliteit na het bakken)
-zout
-60ml griekse yoghurt
-20ml limoensap
-1,5el sereh/citroengraspoeder.

verwarm de oven op 180 graden celcius. Zet de cupcakevormpjes klaar (liefst in een metalen vorm geplaatst). Klop de boter en suiker heel luchtig met een mixer (kan een paar minuten duren). Voeg de eieren er geleidelijk aan toe en ook limoenrasp. Goed mengen en dan het gezeefde bakmeel met bakpoeder en zout (flinke mespunt). Kort, maar goed mengen. Dan de sap en de yoghurt er nog korter doorheen spatelen. Verdeel het beslag over de vormpjes. Ik doe het met een spuitzak, maar lepels gaat ook prima. Bak de cakejes tussen de 18-25 minuten. Hij mag licht kleuren. Met een houten prikker checken of de binnenkant gaar is. Doe het niet met een vork..met metaal lijkt het sneller gaar omdat er minder aan blijft plakken. Ik zeg het maar voor de zekerheid. Ik laat ze de eerste 10 minuten in de vorm afkoelen. Daarna op een houten plank of zoiets.
Hiermee kun je voor de dag komen. Of je nu een huisvrouw bent of niet, een bakfanaat of juist helemaal niet. Snoepen zul je.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply