Bakgerechten, Nagerecht

citroentaartjes met meringue

Als er bij ons in de familie iemand jarig is, dan mag ik een taart bakken. En iedere keer weer wordt met enige dwang de citroen-meringue taart geopperd. Soms probeer ik eens een ander deeg, dan weer eens nieuwe pudding, of -zoals deze keer- verandering van vorm. Bij de verjaardag van mijn moeder maakte ik mini-citroen-meringue taartjes uit een muffin-vorm. Een soort 2-haps-taartjes.

Er zijn zoveel recepten in omloop van de citroentaart, met dat heerlijke stevig geklopte witte schuim erbovenop. En ook hebben de soorten meringues ook nog andere namen en toepassingen. En eerlijk gezegd: een appeltaart is sneller en makkelijker.
Mocht je de uitdaging om een feestelijke traktatie te maken, toch willen aangaan; lees dan nog even verder. In deze post leg ik uit hoe je de taartjes maakt.

Boodschappenlijst voor 17 mini-taartjes:

4 eieren
250gr echte boter
175gr bloem
2 flinke citroenen
240gr fijne kristalsuiker
50gr poedersuiker

Materiaallijst:

Weegschaal
deegroller
handklopper
glas of steker van 7cm doorsnede
elektrische handmixer (of standmixer)
flexibele spatel
2 bekkens (rvs kommen)
1 steelpannetje
zeef
staafmixer
muffin-vorm voor 12 muffins
kommetjes om eieren te scheiden
thermometer
spuitzak met spuitmondje (eventueel)
bakbonen + bakpapier of i.d.

Als eerste gaan we het meringue schuim maken.
Begin met het scheiden van 2 eieren. Doe het zorgvuldig. Een klein beetje eigeel bij het wit is funest.
Lukt het niet gelijk: je hebt 4 kansen ;-). De rest van de eieren+ dooier bewaren. Die heb je nodig voor de citroenpudding. We maken Italiaanse meringue dit keer. Italiaanse meringue is -mits goed gemaakt- het meest stabiel en hoeft niet in de oven, omdat het gegaard is door de hete suikerstroop die we gebruiken. Franse meringue is makkelijker (gewoon suiker + eiwit opkloppen), maar deze wordt alleen gebruikt bij meringue die je in de oven bakt.

We maken suikerstroop door 120 gram suiker in een steelpannetje te doen, met een heel klein beetje water, wat al de suiker net bevochtigt. Verhit de suikermassa tot 119 graden celcius. Het zal eerst gaan borrelen en uiteindelijk worden de belletjes een klein beetje langzamer (het water is dan verdampt). Bij ongeveer 115 graden celcis ga je het eiwit alvast kloppen, zodat het alvast wat volume heeft. Niet te ver (wanneer je vlokken krijgt, dan ben je iets te ver). Bij 119 graden giet je tijdens het kloppen de suikerstroop in een dun stroompje in de eiwitmassa. Klop net zo lang door tot dat de massa mooi gaat glanzen en stevig en koud is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten als je het met een elektrische handmixer doet.

Doe de massa in een spuitzak met spuitmondje, of bewaar in de kom afgedekt in de koelkast.

Nu is het tijd om deeg te maken. Meng:
175gr bloem
50gr poedersuiker
70gr koude boter
rasp van een halve citroen
1 dooier (die je bewaard hebt)
en een snufje zout

..tot een samenhangende massa. En niet langer. Sla het plat, pak het in in plastic en bewaar even in de koelkast.
Wellicht heb je dit al een week eerder gemaakt en heb je het in de vriezer bewaard. Haal het dan op tijd uit de vriezer. Het deeg moet ontdooit zijn, maar mag nog koud zijn.

Ondertussen maken we de pudding:
Doe het volgende in een steelpannetje:
2 eieren+ dooier
120gr fijne suiker
sap van 2 citroenen (120gr)
rasp van 1,5 citroen

Verwarm deze massa, terwijl je roert, totdat het een dikke massa wordt (als vanillevla). Haal de pan van het vuur en laat even staan. Nu ga je eerst de muffin vorm invetten met boter. Daarna snij je de rest van de boter (175gr) in stukjes en doe je in een schaal. Zeef erboven. Giet de ei-citroenmassa in de zeef en roer met de flexibele spatel door de zeef op de boter. Met een staafmixer ga je de boter nu door de citroenmassa mixen. Zo’n 2 minuten lang. Dek het af en laat even verder koelen in de koelkast..

Ga verder met het uitrollen van het deeg. Verwarm de oven voor op 170 graden celcius.

We rollen het uit tot een lap deeg van een paar millimeter dik. Gebruik een glas van ongeveer 7cm doorsnede om er rondjes uit te steken.
Druk elk rondje in een ingevette muffin vorm. Dan gaan we ‘blind bakken’. Dit doe je door het deeg te ‘verzwaren’, zodat het niet kan rijzen in de oven. Je kunt dit doen met krimpfolie (tot 190 graden), bakpapier of cupcakepapiertjes, die je vult met droge rijst of bonen.
Bak het geheel in de oven. Ongeveer 13 minuten, maar dat ligt echt aan je oven. Als de randjes van het deeg bruin kleuren, mag je de papiertjes met bonen eruit halen. Daarna bak je de bakjes nog eens 2-3 minuten. Klaar. Zorg dat je ze voorzichtig afkoelt, want nu zijn ze nog heel kwetsbaar.

En dan begint het leuke gedeelte: het samenstellen van de taartjes:
Spuit of schep de citroenpudding in de bakjes en dek af met een laag meringue schuim. Hoe je dat doet, is aan jou. Het ziet er altijd leuk uit. Even afbranden met een brandertje of heel even onder de grill en klaar om te serveren! Je kunt ze ook nog best een dag bewaren hoor. Geen probleem.

De taartjes zijn kleiner dan de gewone maat 1-persoons taartjes. Dat is meestal voor een dessert alleen maar goed. Zo kun je elk bordje ook nog decoreren met vers (rood) fruit bijvoorbeeld.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply