Bakgerechten, Koekjes

Sofia Canistrelli

 

IMG_0003_2

Deze zomer heb ik een nieuwe naam gekregen. Vernoemd naar de vrouw die dat heerlijke krokante koekje heeft uitgevonden: Sofia Canistrelli. Naar verluidt leefde ze eind 19e eeuw in Corsica, in een klein hutje tegen de berg aangeplakt..waar haar bed was uitgehakt uit de rotsen en waar ze ruim een halve eeuw op haar zelf woonde, met al haar lege flessen. Ze was ooit getrouwd geweest met de mooiste man van het dorp (Pedro Canistrelli), die zich tijdens de eerste huwelijksweek uit pure extase dood dronk met haar zelfgemaakte anijslikeur. Ik kan de hele verdere blog hierover uit wijden, maar laat ik niet afdwalen..De rest van haar lange leven ging ze gekleed in het zwart, dronk ze alleen nog maar Pastis als boete-doening (en witte wijn voor de nodige afwisseling) en besloot ze.. koekjes te eten. Heerlijke krokante koekjes. Anijskoekjes; dat dan weer wel. En gelijk had ze. ze zijn -hips- niet te versmaden!

En ze spreken tot de verbeelding; je gaat er vanzelf allerlei wilde verhalen bij bedenken..

De Canistrelli’s komen in elk geval oorspronkelijk uit Corsica, maar in heel Zuid-Frankrijk worden ze door menig bakker zelf gemaakt.  Een volwassen koekje, omdat er een serieuze hoeveelheid alcohol in gaat. Decadent, omdat er een serieuze hoeveelheid alcohol in gaat ;-). Hoewel dit natuurlijk verdampt in de oven, proef je het nog wel. Pastis-of wel: Janot in Marseille- is een anijslikeur. Een pittig drankje met anijssmaak, wat ook de hoofdsmaak van het koekje is. Het is een eenvoudig krokant gebakken koekje, waar witte wijn in zit, Pastis, groene anijs-korreltjes, olie, bloem, bakpoeder, suiker en zout. En echt heerlijk.

Ik heb een paar keer wat recepten uitgeprobeerd en hoewel het oorspronkelijk een recept is zonder ei, heb ik onderstaand recept tóch met ei gemaakt, omdat dit net meer smaak geeft. Laat je het ei weg, dan vervang je het door een scheutje extra olie en/of witte wijn. Zo simpel is dat. Verder heb ik ze de tweede keer dubbel gebakken, zoals de bekendere cantuccini (amandelkoekjes). Ze zien er daardoor puiker uit en zijn nog krokanter. Hierboven zie je trotse Sofia met de hoeveelheid koekjes die je uit één recept haalt, op de dubbelgebakken manier. De originele versie is gewoon enkel gebakken en het deeg in blokjes gesneden. Klik hier als je een leuk filmpje wil zien van een Franse vrouw die haar man een plezier doet..maar ook nog wat extra maakt voor zichzelf..als dat maar goed gekomen is..

Hier gaan we dan:

IMG_0008_2

Canistrelli’s

300 gram bloem
100 gr suiker
75 gr olie
75 gr witte wijn
1 klein ei (of olie en witte wijn extra, 10 gr van elk extra)
3el anijskorrels (anijszaad)
1 borrelglas pastis
1/2 zakje bakpoeder

Verwarm de oven voor op 170-180 graden.

IMG_0006_2

Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar en dan de rest erdoor.

Kneed goed en maak er een plat deeg van (ongeveer 3cm). Snij deze in blokjes (zie foto) en bestrooi of doop eventueel in fijne kristalsuiker.

IMG_0004_2

Bak de koekjes ongeveer 25 minuten. Maar zoals je weet: ken je eigen oven. Dit kan makkelijk 15 minuten in tijd verschillen! De koekjes mogen wat krokant zijn, maar niet helemaal uitgedroogd.

IMG_0002_2

 

Het anijszaad is niet in elke supermarkt te krijgen. Mocht je het niet kunnen krijgen, dan zou je meer pastis kunnen toevoegen en minder witte wijn. De pastis geeft dan de anijssmaak. En tja; als je niet van anijs houdt, dan kun je de Pastis weglaten en ipv anijszaad wat sinaasappelrasp toevoegen en bijvoorbeeld vanille en wat amandelen. Ook lekker.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply