Bakgerechten, Kooktechnieken, Veganistich

Brood uit een pannetje (en oven)

De afgelopen weken ben ik aan het bakken van brood begonnen.


Jarenlang vond ik zelfgebakken brood eigenlijk niet zo lekker. Een homp wat meer weg heeft van een baksteen, maar dan vochtig. Zwaar en klef..daar ben ik geen fan van. Nee, dan dat brood met die grote gaten en dikke knapperige korst..alleen al door er aan te denken loopt het water me in de mond. De laatste jaren zijn er natuurlijk allerlei hele goede bakkerijen als paddenstoelen uit de grond geschoten, waar je het Ultieme brood kan kopen, maar daar mag je dan wel een klein vermogen voor neertellen. En dus kocht ik altijd het AH-brood, wat geen onaardige vervanging is van dat veel te dure Ultieme. En wat blijkt?

Het is echt té eenvoudig om zelf een nog lekkerder brood te bakken. Zonder al te veel inspanning, maar wél met een flinke dosis geduld. Maar ach, als je het grootste gedeelte van de wacht-tijd slaapt, dan is ook dat heel goed vol te houden. Ik heb het recept uit ‘Home Made’ van Yvette van Boven als uitgangspunt gebruikt. Maar heel klein beetje aangepast.

recept:

Je hebt een flinke braadpan nodig, met deksel, die in de oven past. Hoe zwaarder, des te mooier het resultaat.

-250 gram biologische tarwebloem
-175 gram biologische roggemeel.
-1 kleine theelepel gist/ 1 gram
-flinke lepel zout (7 gram)
-225 gram water
-75 gram bier/ spa rood (bier geeft een lekker smaakje!)
-1 eetlepel neutrale azijn
(noten/ zaden naar keuze)

De bloem en zout even mengen en dan pas het gist erdoor mengen. Zet even apart.
Het water, bier en azijn mogen in één keer bij elkaar. Mix alle ingrediënten door elkaar in een plastic of houten kom met een spatel of pollepel, tot een kleverige bol. Je hoeft gelukkig niet te kneden, want het deeg is hartstikke nat. Eigenlijk alleen maar snel en goed mengen en klaar. Dan dek je de kom goed af met plastic, zodat het niet uit kan drogen en daaroverheen een theedoek. Zet op een plek zonder kou en tocht en laat 12-14 uur staan. Als het goed is, is het deeg verdubbeld of meer.

Vervolgens (de volgende ochtend?) ga je het met extra bloem (zoveel als nodig is om het niet te plakkerig te maken) de massa een paar keer doorkneden/uittrekken/dubbelvouwen.. Tot je er een mooi rond broodje van kan maken. Leg het op een stuk bakpapier, bestrooi het met bloem en bedek losjes met plastic. Als het je lukt wacht je nog eens 2 uur voor het beste resultaat. Het laatste half uur zet je een zware pan in de oven, met deksel en verwarm je de oven voor op 250 graden. Dan snijd je het brood oppervlakkig in.

Haal de pan uit de oven, pak het brood bij de punten van het bakpapier en leg het in de gloeiendhete pan. Vlug de deksel erop en de pan in de oven. Vergeet niet de oven terug te zetten op 200 graden. 30 minuten bakken en daarna nog eens 20 minuten met deksel eraf. En alles wat je daarna nog nodig hebt is een half uurtje geduld om het brood af te laten koelen, een scherp mes, heel veel trek en verse roomboter. Oef.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Annet December 21, 2012 at 5:41 pm

  dag Sofieke,

  Mijn eerste brood-zonder-kneden was mislukt. Ik ga nu jouw variatie proberen.
  Een vraagje: gebruik je gedroogde of verse gist?

  groet, Annet

  • Reply Sofieke December 21, 2012 at 9:15 pm

   Hey Annet, Ik heb gedroogde/ instant gist gebruikt van de supermarkt. Als je merkt dat het brood niet goed wil rijzen, dan kan het zijn dat de rijs-plek te warm of te koud is (22-26 graden is ideaal) of dat het zout in direct contact staat met het gist..dat breekt het gist af. Gewoonlijk is er niets aan de hand als je het zout door het bloem mengt en dan de rest. Ook bij mij komt het brood de ene keer er beter uit dan de andere keer hoor..gewoon doorzetten. Succes! 🙂

  Leave a Reply