Chocolade, Chocolade-technieken, Glutenvrij, Veganistich, Workshops

Bounty-eilanden, bounty-stranden en.. bounty-chocolade!

Zo. De eerste vorst is weer in de lucht geweest. En Sofieke fantaseert non-stop over onbewoonde eilanden, warmte, zon en verlaten stranden: bounty-stranden.
Eigenlijk doe ik dat het liefst voor de brandende kachel, dat fantaseren; met een kop warme thee én zelfgemaakte chocolade natuurlijk. Alhoewel ik het heerlijk vind om te maken, ben ik eigenlijk niet zo’n bonbon-eter, maar voor het recept wat ik nu met jullie ga delen maak ik heel graag een uitzondering.

De kokos-bonbon, alias ‘Bounty’.

IMG_2661

Ik kom er net achter dat ik de bounty al eerder gemaakt heb, al weer 3, 5 jaar geleden (kijk hier), maar het is wel een aangepaste versie. Nog makkelijker en ietsje steviger.

En echt; te simpel om het te laten liggen; aan de slag dus!

Ingrediënten: 

100 gram kokosmelk
12 gram glucose *
400 gram witte chocolade in stukjes gehakt. 
100 gram kokosrasp. 
Een kader of ring van max. 20 cm doorsnede. 
Bakpapier.

*Dit verhoogt de houdbaarheid en geeft een samenhangende massa, maar is niet perse nodig.

Verwarm de kokosmelk met de glucose in een pannetje, tegen de kok aan. Haal de pan van het vuur en roer er de witte chocolade doorheen, tot een gladde massa. Het duurt even tot de chocolade helemaal gesmolten is. Lukt het niet, dan kun je het pannetje nog heel kort even verwarmen.

IMG_2685
Roer er dan de kokosrasp doorheen. Giet de massa uit op een stuk bakpapier. In een kader. Als je die niet hebt, dan zonder. Zorg dan wel dat de massa niet te warm (dus vloeibaar) is. Laat het een paar uur uitharden in de koelkast.

IMG_2703

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de vulling in blokjes snijden of vormpjes uit te steken (zoals bovenaan op de foto) en daarna door de chocolade halen. Dit kan met melkchocolade of pure chocolade:

IMG_2709

Verwarm de chocolade ‘au-bain-marie’ in een klein kommetje op een steelpannetje met een dun laagje water erin (bakje sluit de pan af, om te voorkomen dat er water in de chocolade komt). Smelt 2/3 van de chocolade boven het pannetje en haal dan van de warmtebron af. Roer er de overige stukjes chocolade doorheen. Blijf de chocolade roeren tot de massa 32 graden is voor Pure chocolade en 31 graden voor melkchocolade. Dit vergt even oefening, maar dan heb je je eigen gemaakte bounty.

Het voordeel van dit recept is dat je door de keuze van ingrediënten het suiker-gehalte drastisch kunt verminderen. Of zelfs helemaal elimineert (kies dan een chocolade die op een alternatieve manier gezoet is). Ook kan het een lactose vrije bonbon zijn (kies dan voor de pure chocolade en een witte chocolade op basis van rijstemelk). Maar dan is de smaak echt anders ;-).

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply