Bakgerechten, Glutenvrij, Kooktechnieken, Nagerecht

1-ei-pavlova

Je kent het vast wel.

Ineens is er die zin om iets te bakken. En die zin om iets te bakken loopt eigenlijk nooit synchroon met boodschappen doen.

Normaal heb ik altijd wel van alles in huis, maar laat ik nou net vorige week de poets-opruim-mania in de keuken gehad hebben en alle veel te oude pakjes meel en boter weggedaan hebben. Ik dacht achteraf nog; als het me een volgende keer gebeurt dat het over datum raakt, ga ik er tóch wat mee bakken. Zonde dat ik het weggekieperd heb. Maar goed. Nu dus zin in bakken en geen bloem en bijna geen boter in huis. Maar wel: 3 zakjes suiker en een ei, een klein beetje slagroom en een sinaasappel. Dat kan alleen maar een pavlova worden, met de nodige expiremteerdrift..

Vorige kerst heb ik voor het eerst een mooie pavlova gebakken, dankzij het recept van Janneke Vreugdenhil, in haar collumn van NRC-next. Het is een groot en overvloedig zoet dessert, wat perfect pastte bij het tamelijk lichte kerstmenu wat we hadden samengesteld. Het resultaat is hieronder te zien.

Maar nu dus een 1-ei-pavlova. Ingrediënten:

1 eiwit
50 gram suiker (of een klein beetje minder)
1 sinaasappel
50 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 140 graden celcius. Klop het eiwit met een paar korrels zout een beetje op en voeg dan al kloppend in een paar etappes de suiker toe. Daarna flink doorkloppen, tot het schuim mooi stevig en glanzend is. Lepel het eiwitschuim op een stuk bakpapier in het midden van een bakplaat. Mag best een beetje ‘slordig’, met in het midden een kuiltje.

En dan hup, in het midden van de oven. Ik heb ‘m eerst 25 minuten gebakken op 140 graden en toen nog 20 minuten op 110 graden. Een stuk minder dan de grote versie, maar hij mag ook lekker smeuïg zijn van binnen.

En dan de vulling. Tsja, met een sinaasappel kom je niet heel ver, maar ik heb er schijven van gesneden en die met een heel klein beetje boter op een heet vuur gebakken, nog een beetje suiker erover laten carameliseren en een paar drupjes citroensap en je hebt heerlijk fruit voor in de pavlova. Als ik mocht kiezen zou ik wel gaan voor het verse rode fruit met daaronder een lekkere lag ongezoete opgeklopte slagroom.
Hij is crunchy an de buitenkant en zacht en stevig aan de binnenkant. Bij de meeste recepten staat dat je ‘m helemaal moet laten afkoelen. Maar wat is het lekker om ‘m nog warm te verorberen. Ik kon in elk geval niet wachten..blijken de foto’s niet helemaal scherp te zijn. Afdeling te laat. Al op.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ingrid March 9, 2012 at 7:17 am

  Hoi Sofia,

  Je bent echt een zoetekauw, zo te lezen. Leuk hoe je met één ei toch nog een taartje kunt bakken.

  Bij ons ligt er nog een flink deel van de bonbons die we afgelopen zondag bij Unlimited hebben gemaakt in de koelkast. De kinderen en manlief houden zich in 😉 Ik eet toch liever mijn eigen chocolade, zonder suiker. Dan voel ik me minder ‘schuldig’.

  Kom gerust eens kijken op mijn blog.

  Groetjes,
  Ingrid (en Sonja)

  • Reply admin April 5, 2012 at 9:07 am

   Dag Ingrid en Sonja, Een beetje late reactie, maar ben nog lerende wat betreft de blog. 😉 Ik heb inmiddels uitgebreid naar jouw blog gekeken en dat ziet er goed uit.
   Ik ben een zoetekauw op deze site, maar gelukkig zijn er nog veel meer lekkere dingen die vast ook nog voorbij gaan komen. groetjes, Sofieke

 • Reply rr March 14, 2012 at 9:09 am

  Ha die Sofieke, wanneer kom je mij eens trakteren op zon lekkere Pavlova ?

  • Reply Sofieke April 5, 2012 at 9:11 am

   Wanneer jij wil, mister ‘rr’..

 • Reply jeanine March 30, 2012 at 10:29 am

  Heey Sofieke, wat een gezellige site. Ik kom er vast vaker even een kijkje nemen met wat voor lekkers je gaat maken.
  Leuk dat je ook even bij mij bent ‘langs geweest’.
  Pavlova vind ik in ieder geval heerlijk en is één van de lievelingsrecepten van onze Luka 🙂 Dus deze éénpersoonsversie zal zij wel errug fijn vinden haha..

  Groetjes, Jeanine

  • Reply admin April 5, 2012 at 8:58 am

   Dankjewel Jeanine, Hou het in de gaten, er komt nog genoeg lekkers voorbij! 🙂

  Leave a Reply