Bakgerechten, Kooktechnieken, Nagerecht

Madeleine Madeleine..jij cakeje van alle cakes! Ik zoek je.

madeleines larousse 1Stel je een licht-sponzig cakeje voor. De smaak van vanille en citroen-zest op de achtergrond..nootachtige botersmaak en een matglanzend uiterlijk. Lichtbruin en een voorzichtig krokante ‘bite’. Dit cakeje is een onderzoek waard.

Een middagje kookboeken uitpluizen leverde me al 6 verschillende recepten op. Nog een avondje op internet en ik realiseerde me waar ik aan ging beginnen. Hoe eenvoudig ook, die Madeleine; sinds 1700 na C. zijn er honderden varianten geboren. Natuurlijk een ijdele hoop te denken dat ik met de eerste try-out direct mijn favoriet gebakken kan hebben. Het levert vast een reeks van probeersels op, met aan het einde een (voor mij) perfect recept! Natuurlijk ben ik kritisch..maar hé, dat mag best. Dat is de moter om verder te gaan..te verbeteren.

Inmiddels heb ik 6 varianten gebakken en nog steeds niet de perfecte. Maar mijn voorkeuren beginnen zich langzaam af te tekenen. Het moet licht van smaak zijn, niet al te vet. Een vleugje honing, daar hou ik van. Sponzig..maar liever van het vaste soort..niet teveel gebakken lucht, zullen we maar zeggen. Eieren zitten erin, maar zijn het hele eieren? Eiwit alleen? Extra ei-geel? Ga ik het schuimig kloppen of juist helemaal niet? Smelt ik de boter tot het bruin wordt (noisette)? Of mag het absoluut niet bruin worden? Of klop ik de boter romig? En wat is het resultaat als ik dat doe? En daar komen we bij een heel belangrijk punt: Als je ooit iets perfect wil bakken (of koken), zul je de kracht van de herhaling moeten toepassen: Steeds opnieuw hetzelfde recept bakken en daarin steeds één ding veranderen, zodat je weet wat de smaakverandering teweeg brengt. Dus eerst zoek je naar dat recept wat in de buurt komt..en dan ga je daarin variëren. Eén aanpassing verklap ik nu alvast. Veel chefs zijn het erover eens: wat in elk geval een beter resultaat oplevert is wanneer je je beslag in de koelkast laat rusten voor een paar uur tot zelfs 3 dagen.

Dus, we gaan nog even dapper verder.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tarte taart An October 9, 2012 at 6:19 pm

    Leuk Sofia! Ben benieuwd naar je zoektocht. Leuk en lekker plan! Ik ben een echte Madeleine-addict, dus ik ben benieuwd naar jouw favoriete recept. Succes!
    Groet, Anja

  • Leave a Reply