Uncategorized

kaassoufflé met pompoen

Stel je gaat meedoen met de vegan-challenge de hele komende maand. Geen vlees, geen eieren, melk of andere dierlijke producten. Gelukkig blijven er nog heel veel andere lekkere dingen over waar je ook blij van wordt, maar je staat misschien deze laatste dagen voor een ander probleem. Het is niet erg hip om de inhoud van je koelkast zonder pardon weg te gooien. Dus wat te doen met je laatste restje boter, kaas, melk en eieren? Juist ja; opmaken voor het 1 februari is en oeps, dat is morgen al! TIJD VOOR ACTIE!

Laat je nu net in getuned hebben op mijn blog en binnen luttele seconden zul je een heerlijk recept opduikelen van een eenvoudige kaassoufflé. En dan niet zo’n gefrituurd flapje met vloeibare kaas erin, maar een soufflé die net na het bakken mooi gerezen geserveerd wordt in een schaaltje en die in enkele ogenblikken weer (een klein beetje) instort. Maar oh zo lekker en zacht en warm.. Een prachtig voorgerecht. Of lunchgerecht met een lekkere groene salade. Of als hoofdgerecht, of onderdeel van een tapasmenu. Ik heb mijn recept overgenomen uit het boek van Yotam Ottolenghi (Plenty), waar verrassende en eenvoudige groentenrecepten in staan. Wel heb ik het recept aangepast op mijn restjes in de koelkast..en dan doel ik vooral op de kaas.

ingrediënten (4 personen):

450g stukken pompoen met schil
olijfolie
1 tl bruine basterdsuiker
35 gr hele hazelnoten
25 gr boter gesmolten,om in te vetten
25 gr boter
25 gr bloem
2,5 dl melk (of half melk, half water)
2 eidooiers
3 eiwitten
1 el fijngesneden majoraan of een kruid naar keuze.
1/2 tl chilivlokken of piripiri-kruiden
70 gr pittige kaas
zout
ovenvaste schaaltjes of diepe borden of ramaquins..

In mijn geval heb ik een half pompoentje in stukken gehakt en in een ovenschaaltje gelegd.

Ik goot er een kleine hoeveelheid lekkere olijfolie overheen (als je daar eenmaal induikt..wat een smaakverschillen) en strooide er de basterdsuiker overheen. In de oven (180 graden) voor 45 minuten.

Vervolgens schep je het vlees uit de pompen en pureer je dat. Of je pureert het met schil en al, wat met veel pompoenen geen probleem oplevert. Je hebt 120 gram puree nodig. Zet de oven ondertussen op 200 graden met een bakplaat in het midden.
Smelt de boter (25gr) om je schaaltjes mee in te vetten. Maal de hazelnoten fijn of hak ze fijn en strooi het in de beboterde schaaltjes.

Tijd voor de bechamelsaus.

Smelt de andere 25 gram boter in een pannetje en roer er de bloem doorheen met een houten lepel. Laat het een minuutje garen op het vuur en voeg er dan in 3 keer de melk aan toe, terwijl je blijft roeren. Eerst is het erg vloeibaar, maar wanneer de melk gaat koken, dikt de saus goed in en dan is het klaar. Het vuur mag uit.
Roer in een kom de eigeel, kaas, kruiden, chilivlokken en een klein lepeltje zout naar smaak (afhankelijk van de kaas die je gebruikt). Als laatste roer je er de bechamelsaus door.

Klop de eiwitten in een andere schone en droge kom mooi stijf. En dan mogen we eindelijk familie maken. En omdat iedereen mijn vorige blog gelezen heeft, hoef ik nu niet meer uit te leggen hoe je dat doet. De eiwit wordt in elk geval toegevoegd aan het beslag. Het beslag giet je in de schaaltjes, tot 1 cm onder de rand of minder als je dat wil. Ik heb alle mogelijke schaaltjes uit de kast getrokken. Was meteen een (spannend) experiment of ze wel ovenvast waren.

Ja dus. Het gaat ongeveer 15-18 minuten in de oven zonder hete lucht en 14 minuten met hete lucht. Maar dit zijn tijden bij benadering. Je zult het zelf moeten uitzoeken. Net uit de oven is de soufflé letterlijk de pan uit gerezen. Dit zakt binnen een paar minuten al iets in en dan is ie op zn mooist. Maar laat je het een half uur staan, dan zakt ie nog verder in. Zorg dat je het net voor serveren uit de oven haalt.
Ik heb er een groene salade met veel verse kruiden bij gegeten met vers knapperig brood.. Eet smakelijk!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply