Kooktechnieken

Familie maken..

Echt, ik beloof je dat bovenstaande term iets met lekker eten te maken heeft; althans, in elk geval met het maken ervan. Ik heb het niet over opa of oma, over geslaagde kerstdiners of over ‘extra familieleden bijmaken’.

Familie maken; het is een term die in de bakkerij en keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het is een manier om beslagen en sauzen luchtig te houden. Bijvoorbeeld wanneer je eiwit ergens doorheen wil mengen, raak je al snel de lucht kwijt als je als een gek gaat staan roeren. Ook als je het voorzichtig doet, merk je dat het eiwit een beetje terughoudend is. Eiwit mengt zich niet graag met onbekende gasten..(wie wel?). Dus, hoe lossen we dat op?
Door eerst met grof geweld een klein schepje eiwit kennis te laten maken met het beslag. De lucht is er dan wel uit inderdaad, maar dit kleine schepje hoeft alleen maar lekker te verkleven met het beslag en dat heeft een wat vastberaden hand nodig. Als je dan vervolgens de rest van het eiwit door het beslag schept (dit keer voorzichtig omscheppen met een spatel, het door het beslag ‘vouwen’, zoals we ook wel zeggen), mengt het allemaal zoveel makkelijker. De eiwitten zoeken elkaar weer op als ‘ verloren gewaande familieleden’ ..of zo.

Ik vroeg me vandaag tussendoor ook af wat de term in het engels zou zijn..iemand een idee?

Kijkend op internet naar beelden die deze techniek illustreren, kwam ik een wel heel schattig filmpje tegen, op de website www.dekleinezoetebakker.nl , een samenwerkingsproject van een kok en een filmer..heel leuk.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like